Connect with us

LISTE

Srbija 62. na listi Svjetskog indeksa inovacija

Srbija je na 62. mjestu liste Svjetskog indeksa inovacija (Global Inovation Index – GII) za 2017. godinu, od ukupno 127 zemalja. Kao prednost Srbije istaknuti su ljudski resursi i klasteri uspješnih ICT i poljoprivredno-tehničkih kompanija, rečeno je danas na predstavljanju ove publikacije u Centru za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub u Beogradu.

Objavljeno

 


inovacije liste

 

inovacije liste

 

Prema GII, na prvom mjestu po inovativnosti je Švajcarska, a slijede Švedska, Holandija i SAD. Od zemalja regiona ispred Srbije su Slovenija (32. mesto), Bugarska (36), Mađarska (39), Hrvatska (41), Rumunija (42), Crna Gora (48) i Makedonija (61). Iza Srbije se nalaze samo BiH i Albanija.

Ovogodišnji Global Inovation Index bio je posvećen analizi inovacija u poljoprivredi.

Izdavači ove publikacije, koja se objavljuje od 2007. godine, su Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), američki Univerzitet Kornel i Biznis škola INSEAD iz Pariza. Svaka država je vrednovana na osnovu 81 indikatora političkih prilika, obrazovanja, infrastrukture, biznis sofisticiranosti, tržišne sofisticiranosti i drugih.

Ekspert za inovativne sisteme Draško Drašković rekao je na predstavljaju GII da bi kompanije u Srbiji trebalo da, pored saradnje sa startapovima, razvijaju „interne kapacitete za inovacije“.

Reklama

– Potrebno je fleksibilnije unutar kompanija negovati kulturu preduzetništva. Kompanije treba da prihvate kulturu otvorenosti i da buda manje zabrinute za intelektualnu svojinu i podrže koncept otvorene inovacije. Uloga privatnog sektora treba da bude ključna u pružanju podrške preduzetnicima – rekao je on.

Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu, istakao je da se, zahvaljujući velikom potencijalu domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, ali i brzom tehnološkom razvoju i savremenom načinu poslovanja, otvara prostor za ukrštanje ovih delatnosti.

– ICT tehnologije igraju značajnu ulogu za dalju budućnost poljoprivrednika, pre svega umrežavanjem mladih sa svetom agrobiznisa u kom bi imali priliku da izgrade modernu i izazovnu karijeru – izjavio je Pavlović i potvrdio da će Projekat pomoći ovu granu privrede primenom ICT tehnologija i uključivanjem mladih, obrazovanih i kreativnih ljudi.

 

Izvor: eKapija.com

Reklama
Nastavite čitati

LISTE

Na prestižnoj listi Financial Timesa prvi put uvrštena i kompanija iz BiH

Objavljeno

 

Da naša zemlja još uvijek može proizvesti uspješne poslovne priče dokaz je i posljednje priznanje Financial Timesa. Ovaj ugledni svjetski list je na svoju listu najbrže rastućih evropskih kompanija i to na 187. mjesto uvrstio i Ministry of Programming. Ovo je prva naša kompanija na ovoj prestižnoj listi. (više…)

Nastavite čitati

LISTE

Bezos i dalje najbogatiji na svijetu, bivša žena na 25. mjestu

Objavljeno

 

Od

Izvršni direktor i osnivač „Amazona“ Džef Bezos okončao je prošlu i započeo novu 2020. godinu kao najbogatiji čovjek na svijetu sa procjenjenim bogatstvom od 115 milijardi dolara. (više…)

Nastavite čitati

LISTE

Ko je zaradio najviše novca u 2019. godini?

Objavljeno

 

Od

Bogataši

Najviše novca od svih ljudi na svijetu ove godine je zaradio Francuz Bernard Arnault, vlasnik komapnije LVMH – 35,5 milijardi dolara, piše BiznisInfo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu