Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Banja Luka dobija još jednu rekreativnu zonu

Objavljeno

 


Rekreativna zona

BANJA LUKA – Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, potpisao je jučer ugovor o tehničkim radovima u šumama posebne namjene sa direktrom Šumskog gazdinstva Banja Luka Veliborom Stanićem. Gradonačelnik Radojičić je objasnio da će potpisivanjem ovog ugovora, pojednostavljeno rečeno, Banjalučani dobiti još jednu rekreativnu zonu i to u Trapistima.

„Nakon što je odlukama nadležnog ministarstva i Skupštine grada došlo do proglašenja šuma posebne namjene na području od Banj brda preko Starčevice do Trapista, u budžetu smo izdvojili 130.000 KM za ugovor sa Šumskim gazdinstvom Banja Luka i jedan od segmenata tog ugovora jeste razvoj ove rekreativne zone koja će se prostirati od parkinga kod Zavoda za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović prema Koloniji. Takođe u Trapistima će biti urađen i projekat arboretuma“, rekao je Radojičić i podsjetio da je u toku izgradnja trum-staze u Parku Mladen Stojanović.

Gradonačelnik je napomenuo da će ove godine biti izgrađeno i više teretana u prirodi, a cilj je da se povećaju ponuda i sadržaji za rekereativne potrebe, jer sve veći broj građana nastoji da vodi zdraviji život i bavi se rekreacijom.

Direktor Šumskog gazinstva Banja Luka Velibor Stanić, naglasio je da su zajedno sa Gradom pokrenuli inicijativu za proglašenje šuma posebne namjene grada Banje Luke i da to područje obuhvata površinu od 2.100 hektara.

„U narednom periodu ćemo započeti izgradnju trim-staze, koja je duga oko dva kilometra, a uz trim stazu biće postavljene nadstrešnice i klupe. U vezi sa arboretumom smo u pregovorima sa Arhitektonsko-građevinsko-geodestkim i Šumarskim fakultetom kako bismo započeli radove ove godine“, zaključio je Stanić.

 

Reklama

Izvor: Akta.ba

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu