Connect with us

LISTE

Najskuplji grad za život na svijetu i inflacija od milion posto

Objavljeno

 


Međunarodni monetarni fond procenjuje da će do kraja godine inflacija u Venecueli dostići milion odsto, pošto vlasti u toj državi nastavljaju da štampaju novac kako bi pokrili sve veću rupu u budžetu.

Kako navodi Blumberg, kriza u Venecueli mogla bi da se uporedi sa onom u Njemačkoj 1923. godine ili u Zimbabveu krajem 2008. godine. Očekuje se da venecuelanska ekonomija u 2018. godini zabileži pad od 18 odsto, prije svega zbog velikog pada proizvodnje nafte.

Od prije četiri godine kada su cijene nafte na svjetskim tržištima počele da idu nadole, Venecuela se suočava sa dramatičnim padom ekonomije. Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je kriza posljedica ekonomskog rata koji protiv njegove zemlje vode unutrašnji i spoljni neprijatelji.

Sa padom ekonomske aktivnosti, vlasti su prestale da objavljuju ekonomske indikatore, pa se ekonomisti oslanjaju na nezavisne procene međunarodnih organizacija i banaka.

Prema nedavnim istraživanjima koje je objavio Business Insider Karakas je postao najskuplji grad za život na svijetu. Trenutna ekonomska situacija u Venecueli primarni je razlog zašto se glavni grad Karakas našao na prvom mjestu te liste liste, ispred Ciriha i Ženeve. Naime, venecuelanska ekonomija optrećena je strašnom inflacijom pa je tako u martu ove godine zabiležen rast od čak 7 000 posto. Osim toga, cijene dobara i dalje rastu zbog negativnih ekonomskih i političkih trendova.

 

Reklama

Izvor: Danas

LISTE

Na prestižnoj listi Financial Timesa prvi put uvrštena i kompanija iz BiH

Objavljeno

 

Da naša zemlja još uvijek može proizvesti uspješne poslovne priče dokaz je i posljednje priznanje Financial Timesa. Ovaj ugledni svjetski list je na svoju listu najbrže rastućih evropskih kompanija i to na 187. mjesto uvrstio i Ministry of Programming. Ovo je prva naša kompanija na ovoj prestižnoj listi. (više…)

Nastavite čitati

LISTE

Bezos i dalje najbogatiji na svijetu, bivša žena na 25. mjestu

Objavljeno

 

Od

Izvršni direktor i osnivač „Amazona“ Džef Bezos okončao je prošlu i započeo novu 2020. godinu kao najbogatiji čovjek na svijetu sa procjenjenim bogatstvom od 115 milijardi dolara. (više…)

Nastavite čitati

LISTE

Ko je zaradio najviše novca u 2019. godini?

Objavljeno

 

Od

Bogataši

Najviše novca od svih ljudi na svijetu ove godine je zaradio Francuz Bernard Arnault, vlasnik komapnije LVMH – 35,5 milijardi dolara, piše BiznisInfo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu