Connect with us

NAUKA

Naučnici pronašli najhladnije mjesto na Zemlji

Objavljeno

 


Ekstremno niska temperatura izmjerena je ovih dana i šokirala je mnoge jer je oborila ruski rekord.

Koliko zaista može biti hladno na Zemljinoj površini? Izgleda da može biti stvarno jako hladno. Čak minus 97 stepeni Celzijusa, piše Express.hr

Ovu ekstremno nisku temperaturu izmerili su naučnici na najhladnijem mjestu na Zemlji – na ledenoj ploči duboko u sredini Antarktika i to tokom duge i mračne polarne zime.

„To je mjesto gde su uslovi života na Zemlji najbliži uslovima života na nekoj drugoj planeti“, rekao je voditelj studije Ted Slambos, istraživač Nacionalnog centra za iji led na Univerzitetu Kolorado.

Merenje je iznenadilo mnoge jer je ovako niska temperatura nadmašila rekordni minus izmjeren na ruskoj stanici Vostok udaljenoj oko 1300 kilometara od Južnog pola. Te 1986. godine ruski istraživači izmjerili su temperaturu od minus 88,8 stepeni Celzijusa, pa je iznenađenje tim veće jer je minus nadmašen za više od 8 stepena.

Ovako hladan vazduh je nemoguće udisati duže vrijeme. Tek nekoliko udaha bilo bi dovoljno da izazove krvarenje u plućima i brzu smrt. Zato su ruski naučnici nosili maske koje su, prije nego što bi udahnuli, zagrijejale vazduh. Iako površina istočnog antarktičkog ledenog pojasa izgleda kao ravna površina, ona se zapravo blago spušta od sredine prema ivicama. Ruska istraživačka stanica Vostok smještena je oko 3,5 kilometara od vrha, pa Skambosova ekipa vjeruje da bi temperatura na najvišim dijelovima ledene ploče mogla biti još niža.

Reklama

Na vrhu ledene ploče nema meteoroloških stanica, pa još niko nije izmjerio temperaturu, ali to mogu sateliti dok preleću iznad najjužnije točke zemaljske kugle. Tako su Skambos i njegov ekolege nekoliko godina pratili satelitske podatke i otkrili gdje su temperature najniže.

Naravno, pronašli su stotine malih džepova u kojima vlada ogromna hladnoća, a takve tačke razasute su po najvišim dijelovima ledene ploče. Najhladnija mjesta bila su u plitkim udubljenjima u ledu, tamo gde ledena površina nije savršeno glatka.

Naučnici imaju i objašnjenje za ovu pojavu. „Hladni vazduh spušta se u takve depresije kao što ulazi u kanjone ili doline jeka“, kaže Džon Turner, polarni naučnik u britanskom Antarktičkom istraživačkom centru koji nije bio uključen u studiju. „Takva mjesta su toliko mala da ih je čak nemoguće vidjeti golim okom“, ističe.

 

Izvor: B92

Reklama

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu