Connect with us

NAUKA

INDEL važan za internacionalizaciju nauke u Srpskoj

Objavljeno

 


INDEL

Banjaluka je domaćin Međunarodnog simpozijuma “Industrijska elektronika – INDEL 2018”. 70 domaćih i stranih učesnika, tokom trodnevnog skupa, bavi se industrijskom i energetskom elektronikom, obnovljivim izvorima energije, energetikom i sistemima za upravljanje. Elektrotehnički fakultet je organizator ovog simpozijuma, koji se održava svake druge godine.

Srednjenaponski pretvarači velike sile- tema je kojom se bavio profesor švajcarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Lozani, Dražen Dujić. Kaže, ovo polje elektrotehnike veoma je atrkativno na Zapadu, pa se i mnogo investicija ostvaruje u ovoj oblasti.

– U međuvremenu smo izumili dosta energetske elektronike i dosta poluprovodnika je razvijeno koji omogućavaju da se de-ce tehnologije koriste mnogo efikasnije nego što je bilo moguće. Globalno se dešava tranzicija i sve više de-ce tehnologija koristimo, rekao je Dujić.

Domaći, ali i strani stručnjaci tokom trodnevnog simpozijuma raspravljaju o industrijskoj i energetskoj elektronici, obnovljivim izvorima energije, energetici i sistemima za upravljanje.

– To je zapravo onaj dio elektronike i elekto sistema koji su aplikativni u različitim oblastima elektrotehnike. Sve se to oslanja i na određen vid programiranja specifičkih hardvera. Elektrotehnika sama po sebi je takva da je vrlo teško razdvajati pojedine oblasti, naglasio je Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakuleta Univerziteta u Banjaluci.

Skupovi poput ovog vrlo su značajni za razvoj i internacionalizaciju nauke u Srpskoj – tvrdi ministar nauke i tehnologije, Alen Šeranić. Zato je ovaj simpozijum u prvoj kategoriji naučnih skupova Srpske.

Reklama

– Imate mnogo stranih stručnjaka na ovom skupu što omogućava razmjenu iskustava i povezivanje istraživačkih timova iz Srpske i u svijetu, rekao je Šeranić.

Sa simpozijuma, koji se završava sutra, poručeno je da su ovakvi skupovi važni i sa stanovišta inovativnih rješenja koja podrazumijevaju minimalna ulaganja, a maksimalne rezultate.

 

Izvor: RTRS

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu