Connect with us

NAUKA

Otkrivena drevna platforma produbljuje zagonetku: Kako su sagrađene piramide?

Objavljeno

 


Istraživači u Egiptu su otkrili sistem platformi star oko 4.500 godina koji se koristio za vađenje alabastera iz kamenoloma, a izveštaji pokazuju da bi ovo moglo ukazati na tragove kako su Egipćani gradili piramide.

Arheolozi sa francuskog Instituta za orijentalnu arheologiju u Kairu i sa Univerziteta u Liverpulu, otkrili su ostatke drevne platforme u kamenolomu alabastera u Hatnubu u Istočnoj pustinji. Platforma datira barem iz vremena vladavine faraona Keopsa, kada je i sagrađena Velika piramida.

„Ovaj sistem je sastavljen od dvije centralne rampe na kojima se nalaze dva stepeništa sa brojnim postoljima“, kaže Ianis Gourdon, upravnik zajedničkog istraživanja u Hatnubu. „Drevni Egipćani su uspeli da vuku velike blokove alabastera iz kamenoloma tako što su koristili sanke za blokove koje su bile pričvršćene za ova postolja“, dodaje Gourdon.

Teško je opisati značaj ovog otkrića, jer arheolozi još uvek nisu objavili svoje istraživanje, kaže Kara Kuni, profesor egipatske umetnosti i arhitekture na Univerzitetu Kalifornija, a koja nije uključena u istraživanje.

„Ne možemo da kažemo da su piramide izgrađene od alabastera, jer to nisu“, kaže Kara Kuni. „Način na koji su stari Egipćani sekli i pomerali ogromne stene je i dalje tajanstven“.

Alabaster je mekši mineral, drugačiji od teških, kamenih blokova sa kojima su Egipćani izgradili spoljnu strukturu piramida.

Reklama

„Zapravo i dalje ne poznajemo njihovu tehniku za sječenje tvrdog kamenja poput crvenog granita, kao ni to kako su drevni Egipćani podizali blokove teške stotinama tona na strane piramida“, dodaje profesorka Kuni.

Većina egiptologa već smatra da su stari Egipćani koristili sisteme rampi za izgradnju piramida, ali postoje različite teorije koje vrste rampi su koristili. Kunijeva kaže da stručnjaci pretpostavljaju da su mogli da koriste ravne rampe koje su bile povezane sa spoljnim zidovima piramida, rampe koje su kružile oko ovih zidova, ili sisteme rampi unutar samih piramida.

Dakle, iako nam otrkiće sistema platforme u kamenolomu alabastera govori o tehnološkom znanju drevnih Egipćana, ipak nam ne daje odgovor kako su izgrađene piramide.

„Piramide stoje tamo kao kamene planine koje dokazuju nadzemaljsku prirodu svojih božanskih kraljeva. Kada stanete ispred tih piramida osetićete da ih je nemoguće izgraditi. To znači da propaganda i dalje funkcioniše“, kaže Kunijeva.

 

Izvor: Nationa Geographc Srbija

Reklama

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu