Connect with us

NAUKA

Italijanski naučnici napravili jednačinu savršene pice

Objavljeno

 


Ako želite da probate najsavršeniju picu, imate dvije opcije: jedna je da odete u Rim i naručite svežu margaritu iz peći od cigala, a druga je da riješite termodinamičku jednačinu pomoću koje možete da ispečete nevjerovatnu italijansku picu u svom električnom šporetu.

Ovo je bila tema rada „Fizika nastanka dobre pice“, objavljenog ranije ove godine u časopisu arXiv. U istraživanju su učestvovala dva fizičara – Andrej Varlamov sa Instituta za superprovodnike, okside i druge inovativne materijale i uređaje u Rimu i Andreas Glac sa Univerziteta Severni Ilinojs- i jedan prehrambeni antropolog Serđio Graso, autor i producent koji živi u Rimu.

Tajna nastanka savršene pice je sama fizika pećnice. Sa vatrom u jednom uglu, toplota se širi ravnomerno kroz zakrivljene zidove i pod rerne, osiguravajući da se pica ravnomerno peče sa svih strana. U idealnim uslovima, pica margarita bi dosegla savršenstvo kroz dva minuta na 330 stepeni celzijusa.

Pošto, verovatno, nemate pećnicu od opeke kod kuće, autori rada su detaljno opisali kako možete da simulirate sa električnim šporetom da biste napravili savršenu picu.

Ako pečete picu u električnoj rerni, velike su šanse da se vaša pica nalazi na metalnom ležištu. Pošto je toplotna provodljivost metala znatno jača od opeke, dno vaše pice će upiti toplotu mnogo brže od ostatka pice. Što znači da ako biste pekli picu na 330 stepeni dva minuta, ona bi se ugljenisala.

Koristeći dugu termodinamičku jednačinu, autori su utvrdili da pica pečena u električnom šporetu može ispuniti slične uslove kao pica iz peći od opeke. Savršena temperatura za improvizovanu kućnu varijantu je 230 stepeni celzijusa, a odgovarajuće vrijeme bi bilo 170 sekundi.

Reklama

Autori su zaključili da iako ne možete napraviti istu picu kao iz italijanskih peći, bar možete učiniti značajan korak ka tome.

 

Izvor: National Geographic Srbija

Nastavite čitati

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu