Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Republika Srpska je dobila prvi Park prirode „Cicelj“ u Čajniču

Objavljeno

 


Park prirode Cicelj Čajniče

Nakon višegodišnjih istraživanja Republika Srpska je dobila prvi Park prirode „Cicelj“, u Čajniču.

Ovo zaštićeno područje rasprostire se na više od 300 hektara sa endemskim vrstama bilja, specifičnim sastavom zemljišta i kvalitetom vode.

Prvi Park prirode Cicelj jedinstven je kao zaštićeno područje i zbog karakteristika da neki njegovi dijelovi graniče s urbanim dijelom naseljenog mjesta Čajniče.

Posebna vrijednost jeste u Orlovačkim stijenama, a izdvajaju se i tri planinska vrela vode: Trojan, Hladna voda i Cicelj.

„Tu je i oko 15 hektara stroge zaštite i to je jedan jedinstven slučaj da mi na 300 metara vazdušno od grada imamo prašumski rezervat to nema nigdje u okruženju i ponosni smo na to“, kaže Njagoš Tupeša, predsjednik Eko-centra Čajniče.

Reklama

U ovom parku prirode je i 513 posebnih biljnih vrsta, od kojih njih dvadeset zbog svoje rijetkosti se smatra posebnim.

Stručnjaci ističu sve pohvale Čajničanima da su velikim zalaganjem uspjeli da istraživanjima prikupe sve podatke koji su pomogli da se izradi studija i da Vlada Republike Srpske donese odluku o proglašenju. Parkom prirode će upravljati Šumsko gazdinstvo “Vučevica”.

Na svečanoj ceremoniji uručenja odluke o gazdovanju parkom, institucijama, organizacijama i pojedincima uručena su priznanja.

Podsjećamo park prirode „Cicelj“ je dugogodišnji projekat EКO centra „Čajniče“.

 

Izvor: Akta.ba

Reklama

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu