Connect with us

PRAVO

Hrvatska: 55.000 dužnika u „švicarcima“ sada može da tuži banke

Objavljeno

 


Hrvatska

Hrvatski Jutarnji list objavio je saopštenje Udruženja „Franak“ u kome se navodi da je hrvatski Vrhovni sud u slučaju broj Rev-2868/2018, koji je bio na reviziji, donio presudu u korist dužnika u švajcarskim francima.

Ova odluka i dalje nije službeno objavljena, ali iz nje, kako navodi list, proizlazi da pravo na tužbu protiv banke i povraćaj nezakonito naplaćenih kamata ima i 55 hiljada dužnika koji su konvertovali kredite u „švajcarcima“.

Kako se navodi, Vrhovni sud je utvrdio kako činjenica da je potrošač sklopio dodatak ugovoru o kreditu i sproveo konverziju u euro ne znači da je time izgubio pravni interes utvrđivanja jesu li pojedine odredbe ugovora o kreditu ništave. Ništavost nastupa po samom zakonu i nastaje od trenutka sklapanja pravnog posla pri čemu ništavan ugovor ne postaje valjan ni kad uzrok ništavosti naknadno nestane, osim u izuzetnim uslovima koje propisuje čl. 326. st. 2. ZOO, a koji u predmetnom slučaju nisu ispunjeni, stoji u obrazloženju suda.

Potrošač, smatra sud, ima pravni interes i može tražiti utvrđenje ništavosti pojedinih ugovornih odredbi kako bi na temelju toga ostvario eventualna prava za koja smatra da mu pripadaju. Takođe, sud smatra da je pogrešan zaključak nižestepenih sudova da potrošač nema pravni interes zahtevati utvrđenje ništavosti zbog toga što je sklopio dodatak ugovoru kojim su izmenjene odredbe ugovora.

 

Reklama

Izvor: Jutarnji list

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu