Connect with us

NAUKA

Otkrivena muva koja insekte pretvara u zombije i dobila je ime „Noćni kralj“

Objavljeno

 


Novootkrivena vrsta muve iz zapadne Australije dobila je ime po negativcu iz Igre prijestolja – Noćnom kralju, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC). Paramonovius noćni kralj dobio je ime zato što se pojavljuje zimi, ima krunu od dlaka i ostale insekte pretvara u zombije, kažu istraživači.

Dugačka je oko jednog centimetra i može se naći tokom zime u maloj oblasti na zapadu Australije.

Brajan Lesar, entomolog sa CSIRO instituta, rekao je da su lako odlučili da muvu nazovu po negativcu iz Igre prijestolja.

„Muva ima mnogo sličnosti sa likom iz Igre prijestolja, oboje ih možete naći zimi i imaju krunu sačinjenu od šiljaka na glavi. Ženke polažu jaja na druge insekte, koja se izlegu i potom izjedaju insekte iznutra, pretvarajući ih u zombije, poput Noćnog kralja“, izjavio je Lesar za BBC.

Reklama

Paramonovius noćni kralj pripada grupi muva koje liče na pčele. Naučnici vjeruju da su se tako razvile kako bi se odbranile od ptice koje znaju da pčele ubadaju.

Oko 230 novih vrsta je imenovano u Australiji tokom prošle godine.

 

Preuzeto sa: B92

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu