Connect with us

SHOWBIZ

Optuženi direktori Goldman Saksa novcem fonda snimali film Vuk sa Volstrita

Objavljeno

 


Malezija je podigla optužnicu protiv 17 sadašnjih i bivših direktora američke investicione banke Goldman Saks zbog pronevjera teških više milijardi dolara.

Šef te banke za inostrane operacije Ričard Gnod optužen je da je 2012. i 2013. pomogao u prikupljanju 6,5 milijardi dolara za malezijski državni investicioni fond 1MDB, od čega je dve trećine pronevjeren.

U tome je, kako se sumnja, učestvovao i bivši malezijski premijer Najib Razak, a u tome su mu, po optužnici, pomogli bankari Goldman Saksa.

Glavni tužilac Tomi Tomas rekao je da će tražiti zatvorsku kaznu i krivičnu odgovornost za optužene. Američki fond je pomogao da se prikupi 6,5 milijardi dolara (5,4 milijarde funti) kroz ponude obveznica za 1MDB.

Među optuženima su sadašnji i bivši direktori te banke u Londonu, Hong Kongu i Singapuru. Preti im maksimalno 10 godina zatvora.

Najib Razak, koji je prošle godine izgubio na izborima, sa saradnicima je optužen da je pronevjerio milijarde dolara kupujući luksuzne nekretnine u gradovima poput Njujorka, razbacujući državni novac na nakit i umjetnička djela. Između ostalog, iz tog državnog fonda koji je trebalo da podstiče investicije u Maleziji, finansirano je snimanje filma Martina Skorsezea Vuk sa Vol Strita, u kojem se prikazuje život investicionih bankara.

Reklama

Ako budu osuđeni, optuženi se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 10 godina i novčanom kaznom od najmanje milion ringita – 200.000 funti.

SHOWBIZ

“Prijatelji” se vraćaju u ekskluzivnom HBO Max specijalu!

Objavljeno

 

“Prijatelji”, jedna od najpopularnijih humorističnih serija, vraća se u ekskluzivnom specijalu na HBO Max. (više…)

Nastavite čitati

SHOWBIZ

Ceremonija dodjele Oskara koštala 44 miliona dolara

Objavljeno

 

Od

Ovogodišnja, 92. svečana dodjela Oskara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu koštala je ukupno 44 miliona dolara, navodi se na finansijskom sajtu Volethab. (više…)

Nastavite čitati

SHOWBIZ

OVO SU DOBITNICI OSKARA Nagradu za najbolji film prvi put dobilo ostvarenje koje nije na engleskom

Objavljeno

 

Sinoćna 92. po redu dodjela Oskara bila je u bojama zastave Južne Koreje i reditelja Bong Džun Hoa koji je otišao kući sa najvećim brojem nagrada, ujedno i sa glavnom, koja mu je pripala za film “Parasite”. (više…)

Nastavite čitati

U trendu