Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Priča o lemurskom matrijarhatu

Objavljeno

 


Lemuri potiču iz jedne od najstarijih grana sa genealoškog stabla primata: njihovi preci su se izdvojili tokom eocena, pre oko 55 miliona godina. Ova inteligentna stvorenja su evoluirala tokom epoha, usvajala su korisne oblike ponašanja i usavršavala sisteme života u zajednici. I dokle su dospeli? Dotle da ženke gazduju.

Iako je matrijarhat rijedak kod primata, ženska dominacija je uobičajena kod većine vrsta lemura. Čak i najmlađe ženke mogu da komanduju bilo kojem mužjaku, da prve biraju hranu i mesta za odmor, kaže Kris Smit iz Centra za lemure pri Univerzitetu Djuk.

Gledamo kako ženke uzimaju hranu iz čeljusti mužjaka. A ako se on nalazi na osunčanom mjestu koje se njoj sviđa, ona mu samo priđe, a on se pokorno skloni.” Ako nije zadovoljna mužjakom, ženka može da ga gurne ili šljepi, ili da mu počupa krzno.

Svake godine, tokom kratkog perioda kad žele da se pare, ženke su „malo bestidne”, kaže Lidija Grin koja proučava lemure pri Univerzitetu Djuk. „One u potpunosti kontrolišu koje mužjake žele i koliko njih.” Mada, nijedan pol neće dominirati ukoliko se ne poboljšaju sadašnji izgledi lemura.

Na svom rodnom Madagaskaru izgubili su 90 odsto staništa, mahom zbog poljoprivrednog krčenja zemljišta i spaljivanja rastinja. Od 103 preostale vrste lemura 20 ih je ranjivo, 49 – među kojima je i Kokerelov sifaka – ugroženo je, a 24 je krajnje ugroženo.

 

Reklama

Izvor: Naional Geographic Srbija

Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu