Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Vatrom u Sibiru ranjena su pluća naše planete

Objavljeno

 


Geolog prof. dr Dragan Milovanović o posledicama požara u polarnom krugu za koji kaže da je kataklizmičan.

Posljedice katastrofalnih požara u Polarnom krugu osjećaće se u narednih 20 godina, sve dok se flora i fauna ne obnove, smatra geolog prof. dr Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. On smatra da su neumjesna medijska poređenja posljedica požara u Sibiru i na Aljasci sa erupcijom vulkana.

– Vulkani emituju sitnu prašinu koja ostaje u atmosferi stvarajući efekat staklene bašte, a kod požara toga nema. Međutim, vatra ovakvih razmera troši enormne količine kiseonika, bez koga nema života. Pošto je vegetacija koja ga je stvarala uništena, posljedice će biti dugoročne. Imamo i ogroman oblak vrelog vazduha koji će zagrevati atmosferu. U najkraćem roku ljudi moraju da počnu liječenje sibirskih ranjenih pluća planete – upozorava prof. dr Milovanović.

Požar nije uništio samo biljni pokrivač već i faunu, a stvorene su ogromne količine ugljen-dioksida koje će dovesti do stvaranja kiselih kiša.

– One ne moraju da padnu u Sibiru, već mogu da se sruče bilo gde i izazovu naknadne štete – kaže prof. dr Milovanović.

U Polarnom krugu šumski požari su redovna pojava tokom kratkog ljeta, kada gori crnogorična vegetacija i sloj treseta se otopi u dubini oko metra. Toplota koja se tako oslobađa utiče i na permafrost, vječno zaleđeni sloj tla.

Reklama

– Tek ćemo videti kako će požari uticati na otapanje i režim voda na dalekom sjeveru, što će se, naravno, odraziti i na celu planetu. Dešavanja u Sibiru se bez preterivanja mogu nazvati kataklizmičnim – kaže prof. dr Milovanović.

 

Izvor: novosti.rs

 

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu