Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

Nov način rada: Plata za rezultate, ne za radno vrijeme

Objavljeno

 


Susan Hobi nedavno je na Instagramu saznala da je jedna od njenih radnica bila u Parizu. No, to je nije iznenadilo – ne brine se gdje i kada zaposleni rade sve dok donose rezultate u roku.
Naime, njena konsultantska kompanija koristi radno okruženje koje mjeri samo rezultate (ROWE – Results only work environment), strategiju upravljanja koja se fokusira na performanse zaposlenih, a ne na mjesto i kada oni rade.

„To je snaga povjerenja. Ona je u Parizu ali znam da radi. Možda će joj biti potrebna pomoć kolega odavde, ali ja se ne brinem zbog toga. Verujem da je organizovala putovanje u skladu s obavezama koje ima na poslu“, rekla je Hobi.

U sistemu ROWE, zaposleni ne moraju da traže raniji izlazak s posla i izlažu se dodatnom stresu zbog toga.

„Svaka osoba je 100 odsto odgovorna i 100 odsto autonomna, što znači da sami sebe organizuju“, kazala je Džodi Tompson, koja je pomogla u stvaranju koncepta ROWE.
Hobi je kompaniju transformisala u ROWE još 2009. godine i kaže da je posvećenost, produktivnost i efikasnost zaposlenih od tada samo rasla, zajedno s dobiti i rekordnom prodajom.

Ideja ROWE izgleda jednostavno, ali može biti zahtjevna za realizaciju, piše Investitor.
To znači potpuno napuštanje duboko ugrađenog shvatanja da su najbolji zaposleni oni koji su uvek za svojim stolovima.

To takođe znači odustajanje od osjećaja krivice kada morate da povedete dijete na sport usred „radnog vremena“ ili pola sata u teretani onda kada se to najmanje očekuje.
Radnici ali i šefovi u ROWE konceptu pošteđeni su i stresa kada treba odgovoriti na neku privatnu potrebu zaposlenog.

Reklama

Potpuna autonomija radnika

ROWE pruža radnicima potpunu autonomiju, ali da bi bili uspješni radnici moraju imati jasne i detaljne ciljeve i mjerila, upozorava Tompson i dodaje da „mora tačno da zna za šta plaća u smislu mjerljivih rezultata. Rezultati su jedino što se mjeri i zaposleni toga moraju biti svesni“.

Dok većina zaposlenih uživa slobodu koju dopušta ROWE, menadžeri se teže prilagođavaju novom stilu rada.

„Navikli su da imaju kontrolu. Oni su povećali redove tako što su mogli da kontrolišu ljude i to fizički. Sada moraju biti jako dobri u radu i davati merljive rezultate, a neki menadžeri se tome opiru“, rekla je Tompson.

Menadžeri moraju da postanu „treneri sa rezultatima“ na ovim radnim mjestima.
Oni su tu da pomognu radnicima da budu najproduktivniji i pomognu rješavanju svih problema.

ROWE nadilazi postizanje takozvane ravnoteže između posla i života.

Reklama

Izvor: Investitor

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu