Connect with us

NAUKA

Šta će biti sa Zemljom ako je proguta crna rupa

Objavljeno

 


Kalkulator sudara omogućava vam da vidite šta bi se desilo kada bi Zemlju, Sunce ili bilo koje drugo nebesko telo progutala crna rupa.
Kalkulator sudara, dio projekta Omni Kalkulator, osmislio je Alvaro Dijez, student fizike sa Univerziteta u Varšavi u Poljskoj.

Dijez je takođe razvio i druge kalkulatore, kao što su kalkulator otkrivanja egzoplaneta i kalkulator temperature crne rupe – sve radi razmjene znanja sa drugim istraživačima i drugim ljudima na mreži.

Rekao je da je bio motivisan da razvije Kalkulator sudara zbog nedavnih značajnih vijesti o crnim rupama. Ranije ove godine, na primjer, naučnici iz projekta „Teleskop horizonta događaja“ pokazali su prvu sliku senke crne rupe u kosmosu.

Dok je prošlog mjeseca grupa astronoma najavila otkrivanje zvijezde koju je progutala crna rupa, drugi tim naučnika otkrio je tri supermasivne crne rupe.

– Nisam više mogao da se suzdržim i odlučio sam da se na svoj način uključim u Godinu crnih rupa, kreirajući svojevrsni kalkulator koji će pomoći ljudima da bolje shvate ove misteriozne pojave – rekao je Dijez.

 

Reklama

vesti-online.com

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu