Connect with us

OSTALO

Pobjeda Huaweija u Velikoj Britaniji

Objavljeno

 


Britanska vlada saopšila je danas da će kineskom Huaweiju omogućiti da pomogne u izgradnji nove generacije super brzih bežičnih mreža (5G), što je odluka koja bi mogla narušiti trgovinske i obavještajne veze sa Sjedinjenim Državama.

Mobilni operateri u Velikoj Britaniji moći će koristiti opremu Huaweija u svojim 5G mrežama, ali će kompanija biti isključena iz “sigurnosno kritičnih” područja, navodi se u saopštenju vlade.

Najava je uslijedila nakon višemjesečne javne rasprave u Velikoj Britaniji o tome kako odgovoriti na zabrinutosti koje je postavila američka vlada o potencijalnim rizicima po nacionalnu sigurnost koje predstavljaju komponente kompanije Huawei.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa tražila je potpunu zabranu proizvoda Huaweija, tvrdeći da bi Peking mogao upotrijebiti tu opremu za špijuniranje. Huawei uporno negira te optužbe.

Administracija je upozorila da bi dijeljenje obavještajnih podataka između Sjedinjenih Država i Velike Britanije moglo biti izloženo riziku.

Ograničena uloga
Britanski premijer Boris Johnson našao se pod velikim pritiskom, uključujući i onaj unutar svoje stranke, da pristane na američke zahtjeve prema Huaweiju.

Reklama

O tom pitanju je diskutovao s predsjednikom Donaldom Trumpom u telefonskom razgovoru u petak.

Američki državni sekretar Mike Pompeo kazao je je u nedjelju da se Britanija suočila s “važnom” odlukom o 5G.

Huawei je objavio da je siguran da će biti u mogućnosti da nastavit raditi s partnerima u Velikoj Britaniji, iako je njegova uloga ograničena.

Izvor: Biznisinfo

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu