Connect with us

NAUKA

Naučnici napravili svemirske cigle za buduću gradnju na Mjesecu

Objavljeno

 


Indijski naučnici tvrde da su napravili specijalne cigle za gradnju na Mjesecu, koje bi omogućile podizanje objekata na našem prirodnom satelitu radi njegovog detaljnog istraživanja.

One su, prema njihovim riječima, napravljene od materijala koji simulira Mjesečevu površinu na osnovu njenih uzorka koje je NASA prikupila u toku svoje misije, piše RT.

„Svemirske cigle“, prema pisanju indijskih medija, će omogućiti i gradnju zgrada koje zahtjevaju upotrebu sredstava nađenih na površini Mjeseca. Prema riječima naučnika, cigle su napravljene od materijala koji simulira zemljište Mjeseca, vještački proizvedenog tako da 99,6 odsto materijala odgovara karakteristikama uzoraka koje je NASA prikupila prilikom Apolo misije.

Ovim su tamošnji naučnici pokazali da žele da idu u korak sa svjetskim silama u osvajanju Mjeseca, a početkom januara zvaničnici Indijske organizacije za istraživanje svemira izjavili su da će ove godine organizovati svoju treću misiju na Mjesec.

Još jedan dio indijskog ambicioznog programa za istraživanje svemira jeste misija Gaganjan, prilikom koje će u svemir biti poslati ljudi, a koja se planira za 2022. godinu. Četiri člana posade već su izabrana i biće obučavana u Rusiji.

Preuzeto: Telegraf.rs

Reklama

 

NAUKA

Srpski naučnici otkrili kako DNK utiče na koronu

Objavljeno

 

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu sproveli su veliko istraživanje kako bi otkrili na koji način kovid utiče na bolest i ko ima veće šanse da oboli, a rezultati su pokazali da od genetike pojedinca i otpornosti organizma zavisi kako će čovjek odgovoriti na bolest. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Ruska naučnica: SARS-CoV-2 najvjerovatnije prirodnog porijekla

Objavljeno

 

Porijeklo novog korona virusa prije je prirodno nego vještačko, s obzirom na to da je genetička sličnost SARS-CoV-2 sa prirodnim virusima veća od 90 odsto, izjavila je danas direktorka ruskog Naučno-istraživačkog instituta za vakcine i serume „I. I. Mečnikov“ Oksana Svitič. (više…)

Nastavite čitati

NAUKA

Materijal sa Mjeseca stiže na Zemlju prvi put poslije 40 godina

Objavljeno

 

Kineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji. (više…)

Nastavite čitati

U trendu