Connect with us

ŽIVOTNA SREDINA

Nevjerovatne fotografije: Voda u Bosforu postala tirkizna

Objavljeno

 


Istanbulski moreuz Bosfor koji razdvaja evropski od azijskog dijela Turske te povezuje Mramorno i Crno more, promijenio je svoju boju u tirkiznu, što je zabrinulo ali, bez sumnje, i očaralo građane Istanbula.

Fotoreporter agencije Anadolija zabilježio je dronom fotografije moreuza na kojima se prolaz između dva kontinenta može vidjeti u prelijepoj tirkiznoj boji.

Promjena boje mora u tirkiznu boju dešavala se i ranije, posljednji put 2017. godine.

Stručnjaci smatraju kako postoji više faktora koji mogu uticati na promjenu boje mora, a jedan od njih se odnosi na perspektivu sunčeve svjetlosti.

Navodi se takođe kako je moguće da se radi o tzv. „planktonskoj eksploziji“ odnosno porastu broja planktona, mikroskopski sitnih biljnih i životinjskih organizama koji borave u moru ili kopnenim vodama.

Anadolija

Reklama
Nastavite čitati

ENERGETIKA

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Objavljeno

 

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Park prirode „Orjen“: Bogatstvo endemičnih vrsta i šansa za razvoj turizma

Objavljeno

 

Područje Orjena kod Trebinja, koje je Vlada Republike Srpske proglasila Parkom prirode, bogato je stanište endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, a, osim izuzetnog ekološkog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal ovog grada i cijele Republike Srpske. (više…)

Nastavite čitati

ŽIVOTNA SREDINA

Apel za zabranu gradnje MHE: Leondardo DiCaprio protiv Vlade FBiH

Objavljeno

 

Globalnom apelu koji je upućen Federaciji BiH za zabranu izgradnje mini hidrocentrala pridružio se i poznati glumac Leonardo DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. (više…)

Nastavite čitati

U trendu