Connect with us

PRAVO

Arbitražni spor prošao dobro za BiH: RiTE Ugljevik isporučuje struju Slovencima

Objavljeno

 


Bosna i Hercegovina, odnosno RiTE „Ugljevik moraće da isporuči određenu količinu električne enerije „Elektrogospodarstvu“ Slovenije po arbitražnoj odluci. Slovencima je odbijen zahtjev za učešće u vlasništvu navedenog javnog preduzeća u RS.

Ovo za Srpskainfo kaže Mlađen Mandić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine.

Riječ je arbitražnom postupku ispred Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu, po tužbi/ zahtjevu „Elektrogospodarstvo Slovenije“ protiv RiTE Ugljevik“. Arbitraža se vodi po Zakonu o arbitraži Republike Srbije. Tužbeni zahtjev iznosi gotovo 1,5 milijardi KM.

Navedeni odštetni zahtjev se odnosi na tužbu za neisporučenu električnu energiju, kao i obračunate zatezne kamate na vrijednost neisporučene električne energije od 1995. godine, na dopunu tužbenog zahtjeva na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE Ugljevik, u skladu sa samoupravnim sporazumima.

U ovom arbitražnom postupku tužena je BiH, kao država u kojoj su izvršene investicije privrednog društva iz druge države. Predstavnici BiH, odnosno RS, koji zastupaju tuženu stranu, istakli su prigovor nenadležnosti, jer se po istoj pravnoj stvari vodi još jedan arbitražni postupak.

Naime, osim navedenog arbitražnog postupka, EGS je, takođe 2014. godine, pokrenuo protiv RiTE „Ugljevik“ i arbitražni spor (u istoj pravnoj stvari i sa identičnim iznosom u tužbenom zahtjevu), a koji se vodi u ad hoc arbitražnom postupku u Beogradu.

Reklama

Arbitražni postupak u Vašingtonu, odnosno u njegovom centru u Hagu, zaustavljen je u maju do okončanja odluke u Beogradu. U postupku u Beogradu, u julu je, kako kaže Mandić, zahtjev Slovenaca za učešćem u vlasništvu odbijen.

– Odbijen je i zahtjev za sudske troškove. Jedino RiTE Ugljevik mora da im isporuči struju, ali nije još utvrđen iznos – ističe Mandić.

Sa ovom informacijom prekjuče se upoznao i Savjet ministara BiH.

Indikator.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu