Connect with us

PRAVO

Milunović: Novi Zakon regulisaće način na koji se mobing može dokazati

Objavljeno

 


Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu regulisao je način na koji se mobing može dokazati, kazao je ovo gostujući u Centralnim vijestima ATV-a, Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.
“Prijedlog zakona danas je bio na Vladi i Vlada ga je pustila u dalju proceduru prema Narodnoj skupštini Republike Srpske. A NSRS je na svojoj 14. sjednici održanoj 11. februara usvojila Nacrt zakona i naložila zaključkom da se uputi na javnu raspravu. Obzirom da je ovo nov Zakon, u našem zakonodavstvu prijedlog se u mnogome razlikuje od Nacrta, iz razloga što su uvažene sugestije i poslanika iz njihovih diskusija na Narodnoj skupštini. Isti je pretrpio dosta izmjena. Zakon je precizno definisao šta predstavlja uznemiravanje na radu. Dakle, to su sve vrste djelovanja fizičke, psihičke i seksualne prirode, koja mogu da budu ispoljena prema radniku, prema grupi radnika ili prema poslodavcu”, istakao je Duško Milunović.

Milunović je pojasnio i kako se mobing može dokazati.

“Zakon je regulisao na kome je teret dokazivanja. U zavisnosti od situacije da li je to na radniku ili na poslodavcu u svakom slučaju predvidio je one situacije, koje se ranije nisu mogle dokazati. Predvidio je i način na koji radnik može da ostvari prava, predvidio je da poslodavac mora upozna radnika sa načinom koji će ostvariti prava da bi se zaštitio od takve vrste zloupotrebe odnosno uznemiravanja na radu”, zaključuje Milunović.

Atv

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu