Connect with us

PRAVO

Mađari tužili Vladu FBiH zbog gasa i traže 21 milion dolara odštete

Objavljeno

 


Mađarski transporter gasa kompanija FGSZ s kojom Vlada FBiH i dalje ima važeći ugovor o transportu gasa u Bosnu i Hercegovinu tužio je Energoinvest, BH-Gas i Vladu Federacije i traži naknadu od 21,1 miliona američkih dolara.

Informacija o tužbi razmatrana je i na sjednici Vlade FBiH na kojoj je resorno Ministarstvo industrije, energije i rudarstva FBiH obavijestilo Federalnu Vladu da je postupak pokrenut pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Zurichu (Švicarska).

Ova informacija je usvojena tačnije primljena k znanju, potvrđeno je Patriji iz Vlade FBiH.

Almir Bečarević, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa i gasni ekspert izražava veliko ogorčenje, jer su Jasmin Salkić i on od nove godine pisali i upozoravali ministra Nermina Džindića (SBB) na ovaj scenarij.

Mihajlo Krmpotić, direktor koji je naslijedio Salkića u BH-Gasu nije platio tri avansa kompaniji FGSZ s kojom FBiH ima ugovor o snabdijevanju FBiH gasom do kraja 2022. godine.

– Vlada FBiH je dozvolila Energoinvestu da nabavlja ruski plin od kompanije Gazprom preko „Turskog toka“, a istovremeno je ostao na snazi i ugovor sa FGSZ o nabavci ruskog gasa preko Mađarske, kazao je Bečarević.

Reklama

On dodaje da se neće stati na ovih 21 milion dolara, jer idu i kamate, angažovanje arbitara, vještačenje…

Inače, FBiH bi ovaj spor vrlo lako mogao izgubiti zbog toga što pravac preko Ukrajine i Beregova i dalje radi i to je argument koji je na strani mađarske kompanije koja je godinama snabdijevala FBiH gasom ovim pravcem i koja je s FBiH imala važeći ugovor do kraja naredne godine.

Resorni ministar Nermin Džindić je prelazak na „Turski tok“ pravdao nižom cijenom gasa, anvodi, između ostalog, Patrija.

Indikator.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu