Connect with us

ANALIZE

KAMATE RASTU, KREDITI SVE SKUPLJI Postoji jedna stvar koja može da vas zaštiti od daljih poskupljenja

Objavljeno

 


Izvor:

Već nekoliko mjeseci centralne banke širom svijeta u cilju obuzdavanja inflacije krenule su da podižu kamatne stope. Prošle nedelje, prvo je ECB podigla ključne kamate za 0,75 odsto, a isti potez je ispratila i NBS. Povećanjem ovih ključnih kamatnih stopa, neminovno su poskupjeli i krediti građana.

Iako konkretno poskupljenje kredita varira u zavisnosti od uslova (veličine kredita, da li je kredit u devizama tj. evrima ili dinarima, roka otplate, konkretne kamate koja je odabrana), rate na kredite su poskupjele od 1.500 dinara u slučajevima dinarskih, uglavnom, keš kredita ali i preko 60 evra u slučaju evrokredita.

Kako stručnjaci ističu da će ova poskupljenja i podizanja kamatnih stopa trajati makar još dvije godine, mnogi se pitaju da li postoji rješenje tj. način da se zaštititi od daljih poskupljenja, i rješenje postoji.

Primjeri poskupljenja

Kako se spekuliše da bi do kraja godine moglo da dođe do još podizanja kamata, rate kredita mogle bi biti znatno veće, ukazuje predsjednik Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović:

– Jedan primjer je kredit od 50.000 evra na 20 godina, to je 240 mjeseci. Uzeli smo da je marža bila 3,5 odsto. U tom slučaju rata na početku godine je bila 276 eura, kada je euribor bio -0,55. Sada sa vrijednošću od 1,077 rata se povećala na 316 evra, povećanje od 40 evra za nekih osam mjeseci. Kredit od 80.000 evra na 25 godina, 300 rata, rata je na početku bila 377 evra, sada je 445 evra, povećanje od 68 evra. S obzirom na to da euribor nastavlja da raste, ako bi do kraja godine otišao na dva, rata na primjeru od kredita od 50.000 evra bi se povećala na 344 evra, prenosi RTV.

Reklama

Kada će stati rast kamata?

– Rast kamata kredita staće kad se smiri inflacija, odnosno kada prestanu nemiri između Rusije i Ukrajine. To će biti početak zaustavljanja inflacije. Dok god raste inflacija, rašće i krediti jer će rasti referentna kamatna stopa kao jedna od mjera za obuzdavanje inflacije – kaže za Blic Biznis Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

S’obzirom da je ECB kada je najavljivala podizanje kamata u julu, najavila da će podići kamate i u septembru, neminovno je da će kamatna stopa nastaviti da raste, ipak do koje mjere zavisi od ekonomskih uslova u nastavku ove godine.

– Kamatna stopa je jedna od mjera politike centralne banke i ona mora da bude bazirana na preciznim indikatorima, tj. na jednoj analizi koja pokazuje pritisak inflacije i ona se radi na osnovu različitih podataka, kaže vanredni profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, dr Ismail Musabegović.

Imajući u vidu da neobuzdana inflacija kontroliše i rast kamatne stope, njeno zaustavljanje, smatra sagovornik ne možemo očekivati prije godinu do dvije.

– Ne vjerujem da će se inflacija staviti pod kontrolu prije godinu ili dvije – zaključuje profesor.

Reklama

Fiksiranje kamate

S’obizrom da će kamate rasti bar dvije godine, i postoji vjerovatnoća da će varijabilna kamtna stopa, koja je do pre par mjeseci bila isplativija opcija zbog negativne referentne kamate, prestići fiksnu koja se trenutno kreće na oko 5,5 odsto i više. Ako pogledamo ponude u bankama, trenutno se varijabilna kamata sa šestomjesečnim euriborom kreće oko 4,5.

Stoga postoji mogućnost u bankama da se varijabilna kamata fiksira, tj. da se ona zamjeni sa fiksnom kamatnom stopom. Na taj način bi rata za kredit poskupjela momentalno, za tih 1 odsto u razlici između dvije stope, što bi u pojedinim slučajevima bilo oko 50 evra na ratu za stambeni kredit, ali na ovaj način je rata zaštićena od daljih skokova.

Da postoji mogućnost da se kamata fiksira, potvrdio je Dušan Uzelac i dodao da od pomjeranja referente kamatne stope “strahuju” i klijenti i banke.

– To je izazov i za jedne i za druge. Banke će uvijek štititi svoje interese i tako praviti proizvode, ističe Uzelac.

On savetuje ljudima koji uzimaju kredita da ga uzimaju zato što hoće, a ne zato što moraju.

Reklama

– Fiksna ili varijabilna kamatna stopa, ne bi trebalo da se tiče građana. Oni moraju da se oslone na svoj kapacitet zarađivanja i da se ne prezadužuju preko granica izdržljivosti, već da uzmu samo onoliko koliko mogu da plate, nastavlja on.

Preuzeto: Srpskainfo.com

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu