Connect with us

TRŽIŠTA

Za sedam mjeseci Banjaluku posjetilo 50.000 turista

Objavljeno

 

Banjaluku je za sedam mjeseci ove godine posjetilo 50.000 turista koji su ostvarili oko 75.000 noćenja, rečeno je Srni u banjalučkoj Turističkoj organizaciji.

Iz ove organizacije su naveli da dosadašnji statistički podaci idu u prilog turističkoj sezoni koja bi trebala nadmašiti prošlu godinu kada je bilo 86.000 noćenja.

– Može se vidjeti da ćemo premašiti 2021, ali i 2019. godinu sa 136.000 noćenja. Očekujemo do kraja godine i više od 150.000 noćenja – ističu u banjalučkoj Turističkoj organizaciji.

Turisti dolaze iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, ali i Švedske, Danske i Norveške. Banjaluku je posjetilo i oko 500 turista sa Tajlanda, iz Novog Zelanda i Indonezije, kao i oko 1.000 turista iz Kine, Јapana, te Rusije.

Iz Turističke organizacije navode da turiste najviše zanima manifestacioni turizam, odnosno koncerti i festivali, te istorijsko-kulturni i avanturistički turizam.

Prema podacima ove organizacije, Banjaluku su na turističku mapu Evrope i svijeta „izbacili“ rijeka Vrbas i adrenalinski turizam koji svake godine u turističkoj ponudi bilježi velika interesovanja.

Iz Turističke organizacije su istakli da tokom ljeta, zbog odlazaka na more i dalje destinacije, nije bilo utrošenih turističkih vaučera u Banjaluci, ali da do kraja oktobra očekuju veću potrošnju.

– Smatramo da nikako nije kraj sezone u Banjaluci koja živi cijelu godinu i bilježi tendenciju rasta po broju dolazaka i noćenja. U drugoj polovini decembra i januara Banjaluka ugosti nekoliko desetina hiljada stranih gostiju – dodali su iz Turističke organizacije.

Preuzeto: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.