Connect with us

PRIVREDA

Banjalučani bukiraju Srpsku, a stranci Banjaluku

Objavljeno

 


Stanovnici Srpske iskoristili su do sada 17.081 turistički vaučer, a iako je tek 21 upotrijebljen za odmor u najvećem gradu Republike, stručnjaci u turizmu kažu da su Banjalučani mahom ti koji putuju i pune hotele širom zemlje, dok Banjaluku sve više bukiraju stranci.

Projekat turističkih vaučera Srpska je pokrenula u vrijeme pandemije virusa korona, kada su granice bile zatvorene za putovanja u inostranstvo, a domaći turizam na ivici opstanka. S obzirom na to da se pokazao kao pun pogodak, nadležni su odlučili da s tom mjerom nastave i ove godine. Prema podacima Turističke organizacije RS najviše vaučera ovog ljeta građani su iskoristili za boravak u hotelima Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica”, “Termama Ozren”, “Banji Kulaši”, “Gradu Sunca” i drugim destinacijama širom Srpske.

– Vaučeri su korišćeni u dvadesetak lokalnih zajednica. U projektu koji traje do kraja mjeseca učestvuje 50 ugostiteljskih objekata i 12 turističkih agencija pa domaći turisti imaju još nekoliko dana da uz ovu pogodnost otputuju na odmor izvan svog mjesta prebivališta – rekla je saradnik za odnose s javnošću u TORS-u Sanela Šimun i dodala da ne zna hoće li projekat biti nastavljen.

Turizmolog u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka Zoran Sanković kaže da je niz razloga za malu iskorištenost vaučera u gradu na Vrbasu.

– Prvi je da hoteli, moteli i drugi objekti koji nude smještaj u Banjaluci ne vide ekonomski interes u tom projektu, pogotovo ne ove godine, jer su značajno bukirani organizovanim grupama turista iz Srbije, Slovenije i drugih evropskih zemalja. U prilog tome ide činjenica da u projektu učestvuje svega pet smještajnih objekata – rekao je Sanković.

Objašnjava da su korisnici vaučera u najvećoj mjeri građani Banjaluke, s obzirom na brojnost stanovništva, ali i njihova lična primanja.

Reklama

– Banjaluka je grad sa 200.000 stanovnika i mnogo veći broj građana ima ekonomske mogućnosti da putuje u poređenju sa stanovništvom iz manjih sredina. Grad na Vrbasu se javlja kao emitivno turističko tržište za sve druge destinacije u Republici. Banjalučani generišu najveći broj dolazaka u Trebinje, banje, Jahorinu pa se bez pretjerivanja može reći da je Banjaluka ta koja hrani i razvija turizam Srpske – objašnjava Sanković.

Još jedna bitna stavka za slabu iskorištenost vaučera u Banjaluci, prema njegovim riječima, je ta što je cijena smještaja viša u odnosu na druge destinacije.

– Vrijednost vaučera je 100 KM, a budući da je usluga smještaja u Banjaluci skuplja nego u drugim gradovima, procenat učešća vaučera je manji pa bi građani morali doplatiti veću razliku – kategoričan je Sanković.

Izvršni direktor za operacije i marketing u ZTC “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević kaže da je ove sezone u njihovim hotelima iskorišćeno više od 5.000 vaučera, zbog čega su više nego zadovoljni.

– Imali smo veliki broj posjeta od samog uvođenja vaučera, a tako je i sada. Koristile su ih sve populacije stanovništva, od starijih gostiju koji su dolazili zbog zdravstvenih programa, do kompletnih porodica koje su ljetovanje na moru ove godine zamijenile odmorom u našem centru – rekao je Radošević i dodao da se projekat pokazao izuzetno korisnim za domaći turizam, izrazivši nadu da će ova mjera u budućnosti postati trajna.

Noćenja

Reklama

Pozitivna strana projekta turističkih vaučera je i ta da nijedan smještajni objekat koji je učestvovao nije ostao bez gostiju.

– Svi ugostiteljski objekti koji su prijavljeni za učešće u projektu su imali ostvarena noćenja domaćih turista u različitom obimu – rekla je Sanela Šimun.

Glas Srpske

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu