Connect with us

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka.

Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju desetog mjeseca iznosili su 21,94 milijarde KM i veći su za 93,1 milion KM ili 0,4 posto u odnosu na septembar.

Rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 34,3 miliona KM ili 0,3 posto, nefinansijskih javnih preduzeća za 37,3 miliona KM ili sedam posto, te privatnih preduzeća za 30,5 miliona KM ili 0,3 posto.

Smanjenje kredita na mjesečnom nivou zabilježeno je kod vladinih institucija za 4,2 miliona KM ili 0,4 posto, te ostalih domaćih sektora za 4,8 miliona KM ili 2,7 posto.

Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u oktobru iznosila je 4,5 posto, nominalno 939,9 miliona KM.

Godišnji rast kredita registrovan je kod sektora stanovništva za 531,8 miliona KM ili 5,1 posto, privatnih preduzeća za 366,8 miliona KM ili 4,2 posto, nefinansijskih javnih preduzeća za 76,5 miliona KM ili 15,5 posto, te kod ostalih domaćih sektora za 5,5 miliona KM ili 3,3 posto.

Smanjenje kreditnog rasta na godišnjem nivou registrovano je kod vladinih institucija za 40,7 miliona KM ili 3,5 posto.

Biznisinfo

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Dug stanovnika povećan na 426 miliona KM

Objavljeno

 

Stanovnici Republike Srpske povećali su za devet mjeseci zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 36 miliona maraka, pa su krediti plasirani fizičkim licima na kraju septembra ove godine bili “teški” 426 miliona maraka. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.