Connect with us

ENERGETIKA

„Elektrokrajina“: Potrebno omogućiti pristup brojilu ili dostaviti očitanu potrošnju

Objavljeno

 

Iz „Elektrokrajine“ obavještavaju korisnike distributivnog sistema sa područja Banjaluke da će od 1. januara 2023. godine na snagu stupiti novi način obračuna cijene električne energije za domaćinstva po utvrđenim opsezima potrošnje koju je usvojila Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

„Obzirom na novouvedene različite cijene električne energije u odnosu na opseg potrošnje neophodno je precizno utvrditi početno stanje potrošnje električne energije na mjernim mjestima kako bi se izbjegla potencijalna šteta po korisnika ili distributera“, pojasnili su oni.

Prema njihovim riječima pozvani su korisnici da ovlaštenim radnicima „Elektrokrajine“ u periodu od 29. decembra 2022. godine do 4. januara 2023. godine omoguće nesmetan pristup mjernim mjestima radi očitanja potrošnje električne energije.

„Ukoliko su mjerna mjesta zaključana ili na drugi način nedostupna za očitanje, apelujemo na korisnike da u navedenom periodu sami očitaju potrošnju sa istih i uz osnovne podatke o mjernom mjestu EIC kod sa računa ili ime i prezime sa adresom, dostave putem besplatne info linije 080050116 ili na mejl adresu [email protected]”, istakli su oni.

Kako oni ističu, ukoliko korisnik sistema ne omogući pristup mjernom mjestu niti dostavi očitanje potrošnje, „Elektrokrajina“ će biti prinuđena da, u skladu sa odredbama Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, isporučenu električnu energiju utvrdi na jedan od sljedećih načina: na osnovu potrošnje iz odgovarajućeg perioda u prethodnoj godini, na osnovu količina ugovorenih za isporuku u toku perioda za koji je onemogućeno očitanje, ili na osnovu odobrene priključne snage ako se ne može primjeniti niti jedan od prethodna dva načina.

Nezavisne novine

ENERGETIKA

Sve je više solarnih naponskih elektrana u BiH – investitori se snalaze

Objavljeno

 

Solarna elektrana, Bosanski Petrovac

U jeku sve veće potražnje za energijom na globalnom planu, obnovljivi izvori energije, vjetro i solarne elektrane su prepoznate kao jedno od učinkovitih rješenja da se nadoknadi nedostajuća energija, prije svih električna. Kao u Evropi i cijelom svijetu, sve je više solarnih naponskih elektrana koje se u posljednje vrijeme intenzivno instaliraju širom BiH. (više…)

Nastavite čitati

ENERGETIKA

BiH će bar još 20 godina kopati ugalj

Objavljeno

 

Proizvodnja struje putem obnovljivih izvora energije će, prema procjenama nadležnih svjetskih institucija, za tri godine (do 2025) nadmašiti ugalj, ali je BiH, prema riječima sagovornika „Nezavisnih novina“, još daleko od takvog scenarija, te predviđaju da ćemo još bar 20 godina kopati ovu rudu za potrebe domaćih termoelektrana, i to u kapacitetu u kome se to sada čini. (više…)

Nastavite čitati

ENERGETIKA

Jeftina struja ostaje noću i vikendom

Objavljeno

 

Građani Srpske će od 1. januara naredne godine i dalje imati takozvanu jeftinu struju u periodu od 22 do šest časova tokom zimskog računanja vremena te od 23 do sedam sati ujutro u ljetnom, ali i u danima vikenda neprekidno od petka uveče do ponedjeljka ujutro.

(više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.