Connect with us

NOVOSTI

Tehnološki poduzetnik iz Hercegovine gradi veliki hotel u srcu Makarske

Objavljeno

 


Uspješni tehnološki poduzetnik iz Hercegovine, tačnije iz Gruda – Stjepan Čajić – investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti pored Aminess Khalani Beach hotela u Makarskoj.

Za hotel s 200-tinjak soba u aprilu ove godine izdata je građevinska dozvola čiji je podnositelj bio Hotel Romana d.o.o. Osnivači firme su donedavno bili Aminess i Robert Sulić. Međutim, trenutno u sudskom registru stoji ime hercegovačkog tehnološkog poduzetnika Stjepana Čajića, javlja „Makarska danas“.

Čajić je osvojio Emmy, nagradu za televizijske produkcije u kategoriji Engineering, Science&Technology koji je zapravo počeo razvijati na svom diplomskom radu.

Nagradu je osvojila njegova firma Stype za svoje vizualne majstorije. Zaslužni su za ogromnu panteru na američkom NFL-u i za spektakularne specijalne efekte na MTV-evim nagradama.

Njihove ste grafike vidjeli u Ligi Prvaka… Od Olimpijade do Katy Perry, od Superbowla do Foo Fightersa, nema zvijezde ni spektakla čiju stvarnost nije proširila ova firma, istaknuo je lani RTL direkt.

Čajić je za RTL kazao kako u Zagrebu proizvode uređaje te da je sve krenulo od diplomskog rada.

Reklama

– Nije bio zamišljen primarno za virtualnu stvarnost, ideja je bila skromnija. Ideja je bila napraviti uređaj, što i vi koristite u studiju, koji će automatizirati pokrete na kranovima za kamere da budu glatki. Ciljano tržište su bili ljudi koji snimaju vjenčanja, nismo mogli zamisliti da će to koristiti televizijski studiji. Kad se javio Fox Sport iz Australije mislio sam da me neko zeza, pa kad sam shvatio da oni to jesu, morao sam sjesti da se smirim. Nisu vjerovali da to može tako dobro raditi jer je cijena bila deset puta manja – kazao je tada Čajić.

Dodao je kako su radili velika svjetska događanja i koristili njihovu opremu za prenos.

– Najveće dostignuće je Fox Sport studio u Los Angelesu koji je opremljen našim softwareom i hardwareom – rekao je dodajući kako su odlični ispali projekti s Katy Perry, Justinom Biberom te da mu je saradnja s Appleom najveća stvar na koju se ponosi.

Kako su lani izvještavali nacionalni mediji, Čajić je pristupio vlasništvu u Varteksu te mu dao vjetar u leđa. Naime, ovaj Gruđanin drži 14,5 posto dionica te se nakon Nenada Bakića koji je najveći pojedinačni dioničar svrstava u sam vrh. Čajić, inače diplomirani inženjer sa zagrebačakog FER-a svojedobno je osvojio i zlato na Londonskom sajmu inovacija.

Kakvi su planovi ovog mladog IT-ovca u Makarskoj, koji spašava investiciju u novi hotel iz koje je Aminess izašao, vjerovatno bi se uskoro moglo znati. Građevinska dozvola je ishođena, a sad ni novac nije problem.

Podsjetimo da bi hotel imao heliodrom, barem ukoliko se investitor ne odluči na izmjene građevinske dozvole.

Reklama

Biznis Info

Nastavite čitati

NOVOSTI

Propao i posljednji pokušaj za dogovor oko minimalca u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, koja je trebala biti održana danas u Banjoj Luci, nije održana, jer nije bilo kvoruma.

Predstavnici Unije poslodavaca RS nisu došli na sjednicu. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručuje da ovakvo ponašanje poslodavca potvrđuje ono o čemu Savez već dugo govori, a to je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga, jer Unija poslodavaca ne želi da pregovara.

Predstavnici Unije poslodavaca ne žele da pregovaraju, ne žele da se dogovorimo, ne žele da se postigne kompromis. Poslodavci bi željeli da upravljaju svim procesima i očigledno da od nekih imaju podršku u tome. Ovo nije prvi put da se dešava. Vlada Republike Srpske treba ozbiljno da se pozabavi tripartitinim dijalogom, jer ovakvo ponašanje ne doprinosi rješavanju problema i građenju ambijenta u kojem bi se svi osjećali dobro, dok žive i rade ovdje“, poručuje Mišićeva preko sajta Savetza sindikata Republike Srpske.

Ona ističe da je osnovni temelj, kada je u pitanju oblast rada i odnosi rada i kapitala, vođenje socijalnog dijaloga, zaključivanje kolektivnih ugovora i kolektivno pregovaranje.

Žao nam je što se potvrdilo ono o čemu smo uvijek govorili. I Vlada Srpske je socijalni partner i nije dobro što Vlada nije imala stav kada je u pitanju iznos najniže plate. Pitanje je o čemu mi treba da pregovaramo. Ako je najveći autoritet u Srpskoj, njen Predsjednik dao prijedlog iznosa najniže plate od 1.050 KM, zašto mi danas nemamo stav Vlade Republike Srpske. Mi smo prihvatili prijedlog predsjednika Republike Srpske i htjeli smo da razgovaramo, ali nismo imali s kim. Sada će Vlada, po Zakonu, da utvrdi iznos najniže plate i mi očekujemo da Vlada prihvati prijedlog predsjednika Republike Srpske“, kaže Mišićeva.

Za ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijela Egića današnji izostanak predstavnika Unije poslodavaca sa sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta znači samo jedno – da ne žele da pregovaraju. Egić smatra da će Vlada Srpske, već u četvrtak utvrditi iznos najniže plate za 2024. godinu. Koji iznos je u pitanju i dalje je, kako kaže ministar Egić, tajna.

Reklama

capital.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

NOVOSTI

Radnici ArcelorMittala Zenica u štrajku već treći dan protestiraju pred upravnom zgradom

Objavljeno

 

Od

Treći dan uzastopno, u organizaciji Samostalnog sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, radnici te kompanije okupljaju se u osam sati na dvosatnom protestu ispred zgrade uprave preduzeća te izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog umanjenja novembarske plaće dijelu radnika.

Plaća je, za oko 30 posto, umanjena dijelu radnika koji su 20. novembra stupili u  generalni štrajk.

Predsjednik tog sindikata Rašid Fetić kazao je da od menadžmenta ponovo nisu dobili nikakav odgovor nakon dvodnevnih protesta, a  od kojih, kako ističe, nemaju namjeru odustati.

„Evo, već je treći dan protesta, ali niko nam se nije obratio od uprave preduzeća, ali ni iz Općine, Kantona, Vlade… Apsolutno smo prepušteni sami sebi“, kazao je Fetić, te pozvao sve nabrojane da dođu i da im se obrate.

On napominje kako isplata punog iznosa plaća za mjesece u kojima se odvija štrajk ostaje „uslov svih uslova“ za prekid protesta i eventualnih pregovora za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji je istekao još 31. maja. 

Sindikat je, kako je rečeno,  tražio uvećanje primanja za 25 do 30 posto, ali je kompanija ponudila  samo jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od 2 posto godišnje plaće; zatim isplatu regresa, uvećanje toplog obroka sa pet na 7,5 KM te isplatu „bajramaluka“, umjesto kao do sada u poklonima, u novcu (100 KM), teo i isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće.

Reklama

U periodu dok traje štrajk rade departmenti Energetika i Koksara te zaposleni u Direkciji, koji u protekla tri dana, kazao je Fetić, nisu dolazili na posao, mada su sve protekle dane generalnog štrajka dolazili i radili.

Arbtražom je predviđeno da rade damo 562, od oko 2.200 radnika tog preduzeća, ali i radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze te sjede na svojim radnim mjestima.

Fena

Nastavite čitati

U trendu