Connect with us

PRAVO

Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti

BANjALUKA – Vlada Republike Srpske utvrdila je  Prijedlog zakona o pozorišnoj djelatnosti kojim se pokušava na sveobuhvatan način urediti obavljanje pozorišne djelatnosti, kao i uslovi za rad i djelovanje svih učesnika u ovim djelatnostima. 

Objavljeno

 


 

Osim toga, osnovni tekst Zakona o pozorišnoj djelatnosti mijenjan je 2011. godine, pa se resorno ministarstvo odlučilo na izradu novog zakona s ciljem poboljšanja teksta Zakona, kao i prilagođavanja nastalim društvenim pojavama da bi se olakšala njegova primjena u praksi. 

Jedan od veoma važnih razloga za donošenje novog zakona jeste potreba za podsticanjem razvoja pozorišne djelatnosti na nivou jedinica lokalne samouprave, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o muzejskoj djelatnosti zbog neprimjenjivosti i nedorečenosti pojedinih odredaba važećeg akta, koje su uočene tokom njegove primjene.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj iz potrebe da se pojedine odredbe potpunije i preciznije definišu, jer su se te odredbe u primjeni pokazale kao nedorečene, neprecizne i neprimjenjive. 

Obrađivač je u obrazloženju naveo da je jedan od razloga za izmjenu i dopunu Zakona i otklanjanje manjkavosti u praksi, koje se odnose na utvrđenu nadležnost u vršenju nadzora nad primjenom zakona.

Reklama

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu