Connect with us

PRAVO

Austrijski novi zakon garantuje da neće biti zakidanja na platama

BEČ – Odredbe protiv damping plata i socijalnog dampinga u Austriji se pooštravaju. Austrijski Nacionalni savjet donio je odgovarajuću odluku 19. maja 2016. godine usvajajući novi zakon o suzbijanju damping plata i socijalnog dampinga, a koji će stupiti na snagu početkom 2017. godine.

Objavljeno

 


 

„Novi zakon garantuje jednake šanse za sve na domaćem tržištu rada. Ista plata za isti rad, na istom mjestu i istovremeno strožije kontrole i bolje sprovođenje zakona“, kaže austrijski ministar za socijalna pitanja Alojz Šteger.

Jedna od glavnih tačaka zakona je da ubuduće u oblasti građevinarstva poslodavac zaposlenima poslatim u inostranstvo ili zaposlenima koji su privremeno pozajmljeni drugoj firmi garantuje pravo na zaradu. Takođe zakon predviđa obavezu stranih firmi da svojim zaposlenim koji su poslati u Austriju isplate zarade koje su utvrđene po austrijskom kolektivnom ugovoru, kao i da im obezbjede godišnji odmor i vrijeme odmora poslije radnog dana prema tom ugovoru. Takođe je predviđeno da se implementira elektronski kooperativni sistem u cilju bliže saradnje sa ostalim zemljama Evropske unije.

„Meni je važno da bečku privredu zaštitimo od preduzeća koja neplaćajući doprinose žele da steknu prednost na tržištu. Važno je kako da imamo dobre instrumente za efikasno djelovanje tako i da sve državne i gradske institucije i socijalni partneri deluju zajedničkim snagama“, kaže vicegradonačelnica Beča Renate Brauner.

„Uspostavljanje jednakih okvirnih uslova je za privredu i industriju prioritet. Kontrola sprovođenja zakonskih odredbi će ubuduće imati težište na preduzećima koja svoje usluge pružaju iz inostranstva“, objasnio je direktor Udruženja industrijalaca Johanes Herhan.

Kontrole sprovedene u Austriji tokom 2015. godine su pokazale da kod skoro 27 odsto inostranih ponuđača postoji sumnja da su isplaćivali plate ispod austrijskog minimuma.

Reklama

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu