Connect with us

PRAVO

Nema još puno vremena za izradu okvirne strategija prometa BiH

SARAJEVO  – Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, kao član delegacije BiH koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, učestvovao je na Samitu lidera zemalja zapadnog Balkana koji se jučer održavala u Parizu. 

Objavljeno

 


 

Na Samitu učestvuju visoki zvaničnici Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH.  Skupu prisustvuju i njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Matteo Renzi.

Ministar Jusko govorio je na okruglom stolu o prometnoj infrastrukturi koji se održava u okviru Samita.

U BiH se odvijaju kontinuirane aktivnosti na izradi strateškog okvira za područje prometa. U proteklih 15 dana Vlade entiteta i Distrikta Brčko usvojile su svoje strategije prometa, a na osnovu kojih je izrađen Nacrt okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine za period 2016. – 2030. godine, rekao je između ostalog, ministar Jusko, upoznavajući učesnika okruglog stola sa aktivnostima koje se na polju prometne strategije odvijaju u BiH.

On je posebno naglasio da je za 45 dana, kada je u pitanju prometna strategija BiH, urađeno više nego za prethodni period od kada postoji Ministarstvo i ponovno se zahvalio predstavnicima entiteta i Distikta Brčko koji su sudjelovali u radu radne grupe koja je izradila Nacrt okvirne strategije.

Ministar je također istakao da je Okvirna strategija prometa BiH ključni dokument bez kojeg se neće moći aplicirati niti za jedan projekat koji bi se financirao iz fondova EU.

Reklama

Ono što je najvažnije i ohrabrujuće za BiH je činjenica da projekti BiH nisu odbijeni, nego su na čekanju do usvajanja okvirne strategija prometa BiH, za što nemamo puno vremena.

Predstavnici delegacije Evropske komisije su dali izuzetno pozitivno mišljenje na ono što je do sada urađeno uz podršku da strategija prometa BiH što prije bude usvojena od strane Vijeća Ministara BiH. Između ostalog, istaknuto je ohrabrujuća činjenica da su lideri zemalja zapadnog Balkana opredjeljeni za regionalnu saradnju.

Naglašeno je da je prometna infrastruktura zemalja zapadnog Balkana već uključena u regionalne integracije. Na kraju je ministar ekonomije, industrije i digitalne agande Francuske, Emmanuel Macron, istakao da su strukturalne reforme zemalja zapadnog Balkana izazov kao nastavak Berlinskog procesa.

Izvor: Akta.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu