Connect with us

PRAVO

Evropska komisija uvodi evropsko-američki sistem zaštite privatnosti

BRISEL – Evropska komisija  je donijela evropsko-američki sistem zaštite privatnosti. Tim će se novim okvirom zaštititi temeljna prava svih u Evropskoj uniji čiji se lični podaci prenose u SAD te osigurati pravna jasnoća preduzećima koja se u poslovanju oslanjaju na transatlantski protok podataka.

Objavljeno

 


 

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: “Danas smo odobrili novi evropsko-američki sistem zaštite privatnosti. Njime će se zaštiti ličnii podaci naših građana, a preduzećima osigurati pravna jasnoća. Naporno smo radili sa svim svojim partnerima u Europi i SAD-u kako bismo što prije sklopili odgovarajući sporazum. Protok podataka između dva kontinenata ključan je za naše društvo i privredu – sad imamo čvrst okvir kojim se osigurava da se prenos podataka odvija u najboljim i najsigurnijim uslovima.”

Vĕra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova, izjavila je: “Evropsko-američki sistem zaštite privatnosti čvrst je novi sistem za zaštitu ličnih podataka Evropljana i osiguravanje pravne jasnoće preduzećima. Uključuje snažnije i bolje provedene standarde zaštite podataka, zaštitne mjere povezane s pristupom vlade te lakše dostupnu pravnu zaštitu pojedinaca u slučaju pritužbi. Novim će se okvirom vratiti povjerenje potrošača u prenos njihovih podataka preko Atlantika. Sarađivali smo s evropskim tijelima za zaštitu podataka, Europskim parlamentom, državama članicama i našim kolegama u SAD-u kako bismo uspostavili mehanizam s najvišim standardima zaštite ličnih podataka Evropljana.”

Evropsko-američki sistem zaštite privatnosti temelji se na sljedećim načelima:

* čvrstim obvezama za preduzeća koja obrađuju podatke: 

Na temelju novog sporazuma američko Ministarstvo trgovine redovno će ažurirati i revidirati popis preduzeća koja učestvuju u sistem kako bi se osiguralo da poštuju pravila na koja su se obvezala. Ako preduzeće ne ispuni svoje obveze u praksi, uslijedit će sankcije i bit će uklonjeno s popisa. Strožim uslovima za dalji prenos podataka trećim osobama jamčit će se jednaka razina zaštite u slučaju prenosa iz preduzeća u sistem zaštite privatnosti.

Reklama

* Jasnim zaštitnim mjerama i obvezama transparentnosti za pristup vlade SAD-a: 

SAD je EU-u dao garanciju da se na pristup tijela javne vlasti za kazneni progon i nacionalnu sigurnost primjenjuju jasna ograničenja, zaštitne mjere i nadzorni mehanizmi. Mehanizmi pravne zaštite u tom području prvi put će biti na raspolaganju svima u EU-u. SAD je isključio mogućnost neselektivnog masovnog nadziranja ličnih podataka koji se prenose u SAD u okviru sporazuma između EU-a i SAD-a o sustavu zaštite privatnosti. Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe pojasnila je da se skupno prikupljanje podataka može primijeniti samo u određenim uslovima te da ono treba biti što je više moguće ciljano i usmjereno. Uspostavljene su i zaštitne mjere za upotrebu podataka u takvim specifičnim uslovima.  U području nacionalnih obavještajnih aktivnosti američki ministar vanjskih poslova uspostavio je mogućnost pravne zaštite za Evropljane putem mehanizma pravobranitelja u okviru Ministarstva vanjskih poslova.

* djelotvornom zaštitom prava pojedinaca: 

Svaki građanin koji smatra da su njegovi podaci zloupotrijebljeni u okviru programa zaštite privatnosti imat će na raspolaganju nekoliko dostupnih i pristupačnih mehanizama za rješavanje sporova. U idealnom slučaju pritužbu će riješiti samo preduzeće. Dostupne će biti i mogućnosti besplatnog alternativnog rješavanja sporova. Pojedinci se mogu obratiti svojim nacionalnim tijelima za zaštitu podataka, koja će sarađivati sa Saveznom trgovinskom komisijom kako bi se osiguralo da se pritužbe građana EU-a istraže i riješe. Ako se predmet ne može riješiti drugim sredstvima, kao krajnja mjera postojat će mehanizam arbitraže. Pravnom zaštitom građana EU-a u području nacionalne sigurnosti bavit će se pravobranitelj, koji će biti nezavisan o američkim obavještajnim službama.

* mehanizmu zajedničkog godišnjeg preispitivanja: 

Tim će se mehanizmom nadzirati funkcioniranje sistem zaštite privatnosti, uključujući obveze i garanciju u pogledu pristupa podacima za potrebe kaznenog progona i nacionalne sigurnosti. Evropska komisija i Ministarstvo trgovine SAD-a provest će preispitivanje u kojem će sudjelovati nacionalni obavještajni stručnjaci iz američkih i evropskih tijela za zaštitu podataka. Komisija će se koristiti svim drugim dostupnim informacijama te podnijeti javni izvještaj Evropskom parlamentu i Vijeću.
Od predstavljanja nacrta sistema zaštite privatnosti u februaru Komisija je uvažila mišljenja evropskih tijela za zaštitu podataka (Radna skupina prema članku 29.) i Evropskog nadzornika za zaštitu podataka te rezoluciju Evropskog parlamenta kako bi dodatno pojasnila i poboljšala sistem. Evropska komisija i SAD dogovorili su se da će dodatno pojasniti skupno prikupljanje podataka, ojačati mehanizam pravobranitelja te jasnije istaknuti obveze za preduzeća u pogledu ograničenja zadržavanja i daljnjeg prenosa podataka. 

Reklama

Daljnji koraci:

„Odluka o primjerenosti” danas će biti dostavljena državama članicama te odmah stupiti na snagu. Okvir sistema zaštite privatnosti objavit će se u Saveznom registru, američkom ekvivalentu Službenog lista. Američko Ministarstvo trgovine počet će s primjenom sistem zaštite privatnosti. Nakon što su imala priliku pregledati pravni okvir i ažurirati svoju usklađenost, od 1. kolovoza preduzeća će se moći certificirati pri Ministarstvu trgovine. Komisija će uz to objaviti kratak vodič za građane u kojem objašnjava dostupne oblike pravne zaštite u slučaju da osoba smatra da pri upotrebi njezinih ličnih podataka nisu uzeta u obzir pravila o zaštiti podataka.“

Kontekst

Evropska komisija i američka vlada su 2. februara 2016. postigle politički sporazum o novom okviru za transatlantsku razmjenu ličnih podataka u komercijalne svrhe: evropsko-američki sistem zaštite privatnosti (IP/16/26). Komisija je predstavila nacrt odluke 29. februara 2016. Uzevši u obzir mišljenje Radne skupine prema članku 29. (tijela za zaštitu podataka) od 13. aprila i rezoluciju Evropskog parlamenta od 26. maja, Komisija je okončala postupak donošenja 12. jula 2016. Evropsko-američki sistem zaštite privatnosti odražava zahtjeve koje je Evropski sud utvrdio u svojoj presudi od 6.oktobra 2015., kojom je stari okvir „sigurne luke” proglašen nevažećim.

Izvor: Portal EU

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu