Connect with us

PRAVO

Bez dogovora o opštem kolektivnom ugovoru, slijede novi pregovori

BANJA LUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da na današnjem sastanku ekonomsko-socijalnih partnera nije postignut dogovor o opštem kolektivnom ugovoru, ali da će se predstavnici Vlade Srpske, poslovdavaca i sindikata ponovo sastati za 10 dana.

Objavljeno

 


 

Savanović je rekao da bi narednom sastanku trebalo da prisustvuju i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović, koji je ovlašten za pregovore ispred Vlade, te ministar industrije i energetike Srpske Petar Đokić.

„Na ovom sastanku smo vidjeli da postoji nekoliko odredbi s kojim se ne slaže Savez sindikata, kada je riječ o minulom radu i godišnjem odmoru. Sindikat traži jedan dan na tri godine staža, a poslodavci jedan dan na pet godina“, rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je jedna od spornih odredbi regres.

„Poslodavci traže da se on uopšte ne isplaćuje, iako je to definisano Zakonom o radu, a stavovi su suprotstavljeni i u vezi s plaćanjem rada predsjednika sindikata u preduzećima i ustanovama“, kaže Savanović.

On je izrazio optimizam da će na narednom sastanku doći do dogovora i rekao da će u suprotnom i dalje važiti odluka Vlade Republike Srpske, dok se socijalni partneri ne usaglase u vezi sa Opštim kolektivnim ugovorom.

Reklama

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je nakon sastanka sa predstavnicima Vlade i poslodavaca da je Sindikat tražio da Vlada „interveniše na sopstvenu odluku koja je suprotna Zakonu o radu, kada je riječ o tome ko čini članove porodice“.

Govoreći o opštem kolektivnom ugovoru, ona je navela da zbog toga što Vlada Srpske nije bila u punom kapacitetu, nije pregovarano o novčanim iznosima i davanjima.

„Naš stav je da nastavimo pregovore. Odluka Vlade je, kako vidimo, smanjila radnička prava, a sve više se govori o dodatnim smanjenjima, na šta mi ne pristajemo jer su ta prava mala“, kaže Mišićeva.

Ona je navela da bi se na narednim sastancima mogao postići kompromis u vezi sa dužinom trajanja godišnjeg odmora.

Sastanku su u punom sastavu prisustvovali i predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, sa predsjednikom Dragutinom Škrebićem.

Izvor: Srna

Reklama

Foto: Privrednik.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu