Connect with us

PRAVO

Zakon o pobačaju, poslije Poljske na Hrvatskom stolu

ZAGREB – HDZ ipak ide na izmjene Zakona o pobačaju, no minimalne, pa najavljuju da će zabraniti pobačaj onima koji se na njega odlučuju radi odabira pola.

Objavljeno

 


Nakon što je Ustavni sud odlučio Zakon o pobačaju nakon 25 godina izvaditi iz ladice, ali i zbog akcija nekih konzervativnih inicijativa, opozicija upozorava da prijete ukidanja prava žena.

Nakon što je Inicijativa 40 dana za život odlučila moliti pred bolnicama za zabranu pobačaja, a Ustavni sud zakonske izmjene pitanja abortusa nakon 25 godina stavio na dnevni red, i HDZ najavljuje izmjenu zakona. Zabraniće pobačaj ako se obavlja radi odabira pola. No generalne zabrane nema, naglašava vjerojatni budući premijer.

 „Stav stranke je da nismo za generalnu zabranu pobačaja, želimo da se edukacija i sve druge mjere dignu na razinu kako bi ih bilo što manje te kako bi se pobačaj izbjegao kad god je to moguće“, kaže mandatar za sastav nove vlade Andrej Plenković.

Oporbeni HNS na aktivaciju pitanja zabrane pobačaja kaže, svjedoci smo prijetnji ukidanja prava žene te upozoravaju.

„Oni koji žele prekinuti trudnoću učiniće to bez obzira na sve, bio pobačaj legalan ili ne“, kaže Sonja König iz HNS-a.

„O zabrani pobačaja u konačnici neće odlučivati ni Vlada ni Ustavni sud“, kaže čelnik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

„O tome će odlučivati narod na referendumu. Mislim da će Markićkina inicijativa pokrenuti referendum. Da li će proći, ne zna. Ali očigledno će to biti dnevno politička tema kao u Poljskoj, Irskoj, u svim kampanja u Americi“, kaže Čičak.

Reklama

Da će inicijativa u ime porodica pokrenuti prikupljanje potpisa za referendum, kao što je to uspjela s ustavnom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene, Željka Markić negira. Njezin saradnik Krešimir Planinić takođe, no nove inicijative najavljuje.

Pa će tako već za 10-ak dana organizovati konferenciju o odgoju djece pod pokroviteljstvom predsjednice Republike.

Izvor: N1

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu