13. runda pregovora o trgovinskom sporazumu EU i SAD

0

 

Pregovori će trajati nedjelju dana, a riječ je o 13. rundi pregovora o sporazumu o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP) koji su započeti u julu 2013. godine, prenosi agencija Frans pres.

Razgovori o TTIP-u, koji bi prema želji obe strane trebalo da bude završen do kraja godine, dolaze u trenutku kada su u predsjedničkoj izbornoj trci u SAD sve glasnije kritike na račun tog pakta i u uslovima potencijalnog izlaska Britanije iz Evropske unije, navodi francuska agencija.

TTIP je krojen kao investicioni sporazum za 21. vijek, koji je fokusiran na usklađivanje propisa i standarda, smanjivanje barijera na planu investicija, na omogućavanje pristupa vladinim ugovorima, ali i na zaštitu prava potrošača, navodi AFP.

Sa obe strane Atlantika, međutim, raste otpor prema ovom sporazumu, jer kritičari sumnjaju u benefite otvorenije trgovine.

Više od 20.000 ljudi protestovalo je u subotu u Hanoveru protiv planiranog TTIP-a, dan uoči dolaska američkog predsjednika Baraka Obame u Njemačku.

Obama je juče izjavio da će uraditi sve što je u njegovoj moći za postizanje trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, ali da vrijeme ističe.

Obama se založio da dva sporazuma o slobodnoj trgovini – jedan sa zemljama Pacifičkog regiona, a drugi sa EU – budu postignuta prije isteka njegovog mandata 20. januara 2017. godine, prenio je Rojters.

 

Izvor: Tanjug