Connect with us

BIZLIFE

4 moderne knjige koje bi trebao pročitati svaki manager

Knjige koje vam daju odgovor na pitanja o uspjehu, moći, motivaciji, poslovnim manirima i balansiranju između brojnih obveza.

Objavljeno

 


Tijekom putovanja poduzetničkim vodama, s glavom zakopanom u brojne obveze, često zaboravimo sagledati stvari iz drugog kuta i tako potaknuti novi kreativni val ideja. Zato je ponekad važno napraviti jedan korak natrag i sagledati perspektivu o onome što radimo, i još važnije, kako sve to učiniti boljim. Kroz knjige se može naučiti mnogo toga- kako usavršiti brand, kako ga najbolje predstaviti kupcima i kako zadovoljiti potrebe klijenata. Ovo su četiri knjige koje bi mogle dati odgovor na pitanja koja vas muče.

Iako je otac moderne ekonomije poznat po svom djelu „Bogatstvo naroda“, jedan od njegovih manje poznatih klasika „Teorija moralnih osjećaja“, također uvelike može utjecati na vaše poimanje ekonomije i ekonomskog sustava. Naime, znanstveni suradnik na Standfordu majstorski je uz rekonstrukciju Smitha odgovorio koje su to ključne komponente moralnih osjećaja. Objasnio je ljudsku prirodu, te kako se pronalazi sreća, kao i ono važnije, kako ona utječe na naš rad. Ova knjiga će vas prisiliti na razmišljanje: Jesam li u potrazi za dvoglavim čudovištem slave ili moći ili sam svojim talentom i vrlinama motiviran u poduzetničkim pothvatima?

Bestseller koji vas vodi u djetinjstvo Jimmya Waynea Barbera koje je proveo kao beskućnik i kod udomitelja. Kasnije priča govori o njegovu trijumfu – postajanju country zvijezde koja se posvetila podizanju svijesti o sistemu udomiteljske skrbi. Ovo je knjiga koja će vas potaknuti da okrenete stranicu, prestanete gunđati, povratite inspiraciju i vidite zašto su domišljatost, naporan rad i snalažljivost važni za uspjeh. 

Osnivač The Vanguard Group i jedan od najvećih investicijskih divova 20. stoljeća, John C. Bogle kroz ovu knjigu daje lekcije o trgovanju, društvima, te kako su međusobno povezani. Naglašava i važnost liderstva u poslovanju. Smatra da smo stvorili previše komplicirano društvo te da bismo trebali izgraditi poslovanje koje je usmjereno na trgovinu. To je i više nego dovoljno razloga da se nađe na vašoj polici s knjigama.

Iako živimo u poslovnom okruženju u kojem riječ ležerno – ležerne poslovne kombinacije, ležerni sastanci, ležerni ručkovi… maniri i prigodno ponašanje nikada nisu bili previše na cijeni.
Ova knjiga podsjetit će vas na osnovna pravila lijepog ponašanja, naučiti puno o vašem govoru tijela, prezentacijskim i govornim vještinama, argumentiranju, te vas osloboditi straha od govora u javnosti.

Izvor: Manager

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu