4 moderne knjige koje bi trebao pročitati svaki manager

0

Tijekom putovanja poduzetničkim vodama, s glavom zakopanom u brojne obveze, često zaboravimo sagledati stvari iz drugog kuta i tako potaknuti novi kreativni val ideja. Zato je ponekad važno napraviti jedan korak natrag i sagledati perspektivu o onome što radimo, i još važnije, kako sve to učiniti boljim. Kroz knjige se može naučiti mnogo toga- kako usavršiti brand, kako ga najbolje predstaviti kupcima i kako zadovoljiti potrebe klijenata. Ovo su četiri knjige koje bi mogle dati odgovor na pitanja koja vas muče.

Iako je otac moderne ekonomije poznat po svom djelu „Bogatstvo naroda“, jedan od njegovih manje poznatih klasika „Teorija moralnih osjećaja“, također uvelike može utjecati na vaše poimanje ekonomije i ekonomskog sustava. Naime, znanstveni suradnik na Standfordu majstorski je uz rekonstrukciju Smitha odgovorio koje su to ključne komponente moralnih osjećaja. Objasnio je ljudsku prirodu, te kako se pronalazi sreća, kao i ono važnije, kako ona utječe na naš rad. Ova knjiga će vas prisiliti na razmišljanje: Jesam li u potrazi za dvoglavim čudovištem slave ili moći ili sam svojim talentom i vrlinama motiviran u poduzetničkim pothvatima?

Bestseller koji vas vodi u djetinjstvo Jimmya Waynea Barbera koje je proveo kao beskućnik i kod udomitelja. Kasnije priča govori o njegovu trijumfu – postajanju country zvijezde koja se posvetila podizanju svijesti o sistemu udomiteljske skrbi. Ovo je knjiga koja će vas potaknuti da okrenete stranicu, prestanete gunđati, povratite inspiraciju i vidite zašto su domišljatost, naporan rad i snalažljivost važni za uspjeh. 

Osnivač The Vanguard Group i jedan od najvećih investicijskih divova 20. stoljeća, John C. Bogle kroz ovu knjigu daje lekcije o trgovanju, društvima, te kako su međusobno povezani. Naglašava i važnost liderstva u poslovanju. Smatra da smo stvorili previše komplicirano društvo te da bismo trebali izgraditi poslovanje koje je usmjereno na trgovinu. To je i više nego dovoljno razloga da se nađe na vašoj polici s knjigama.

Iako živimo u poslovnom okruženju u kojem riječ ležerno – ležerne poslovne kombinacije, ležerni sastanci, ležerni ručkovi… maniri i prigodno ponašanje nikada nisu bili previše na cijeni.
Ova knjiga podsjetit će vas na osnovna pravila lijepog ponašanja, naučiti puno o vašem govoru tijela, prezentacijskim i govornim vještinama, argumentiranju, te vas osloboditi straha od govora u javnosti.

Izvor: Manager