Connect with us

PRIVREDA

Cijene nafte u padu

PEKING – Cijene sirove nafte završile su ovu nedjelju u azijskom trgovanju još jednim padom, budući da prezasićost ponude ne pokazuje nikakve znake smanjenja.

Objavljeno

 


Izvor:

Američka „laka“ nafta WTI za isporuke u maju oslabila je u današnjem trgovanju u Aziji za 29 centi na 38,05 dolara, a sjevernomorska nafta „brent“, koja se već ugovara za isporuke u junu, pojeftinila je 34 centa na 39,99 dolara za barel, izvještava agencija AFP. Zvanični podaci, objavljeni u srijedu, pokazali su dalji rast američkih komercijalnih zaliha sirove nafte do novih rekordnih nivoa prošle nedjelje, što je dodatno pojačalo zabrinutost trgovaca zbog prevelikih isporuka i nedovoljne tražnje. Viši urednik globalne platforme Plats za informacije o energetici, Šalaja Nair, kaže da će „nepromijenjeni fundamenti“ ponude i potražnje i dalje imati ključni uticaj na tržište. „Tržište je i dalje prezasićeno ovom sirovinom, tražnja je još uvijek ista, ne vidimo nikakav njen rast, niti postoji bilo kakva mogućnost da se ona poveća u kratkom roku“, rekla je ona za AFP. Veliki proizvođači nafte, sa Rusijom i Saudijskom Arabijom na čelu sastaće se 17. aprila u Dohi kako bi razmotrili mere za stabilizaciju cijena, uključujući i predlog za zamrzavanje proizvodnje. Međutim, Nairova smatra da bi samo odluka o smanjenju proizvodnje, a ne o njenom zamrzavanju, mogla da podstakne rast cijena. „S obzirom na količinu nafte koja je već na tržištu, zamrzavanje proizvodnje neće donijeti neku veliku promjenu“, kazala je ona. Dodatni pritisak na cijene „crnog zlata“ vrši povratak iranske sirove nafte na svjetska tržišta, poslije ukidanja višegodišnjih ekonomskih sankcija Teheranu nakon postizanja nuklearnog sporazuma prošle godine. Slabljenje dolara samo po sebi ne može da obezbijedi rast cijena nafte. „Zelena“ valuta je pala ove nedjelje nakon što je šefica Federalnih rezervi Dženet Јelen izrazila oprez u pogledu izgleda globalne ekonomije i navela da američke kamatne stope vjerovatno neće biti povećane prije juna. Slabija američka valuta obično podupire rast tražnje za sirovinama izraženim u dolarima kod kupaca čije su nacionalne novčane jedinice jače, navodi francuska agencija.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Od

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Reklama

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Reklama

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Od

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Reklama

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu