Golić: Rast izvoza industrijskih proizvoda

0

 

„Prerađivačka industrija jedan je od najznačajnijih sektora privrede Srpske, pogotovo kada je rječ o izvozu. Privrednog rasta ne može biti bez stabilnog rasta prerađivačke industrije“, naglasila je Golićeva, koja se obratila na Panel diskusiji „Zapadni Balkan i strateška opredjeljenja u razvoju realnog sektora-prerađivačka industrija-šansa ili slabost“ u okviru „Jahorina ekonomija foruma 2016“.

Ona je navela da Ekonomski program Vlade Srpske za 2016. godinu sadrži mjere za oporavak privrede koji podrazumijeva rad na povećanju izvoza.

„Preduzete su i aktivnosti na reindustrijalizaciji i povećanju obima industrijske proizvodnje. Vlada podržava i inicijative za klasterizaciju malih i srednjih preduzeća“, rekla je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada usvojila set zakona u oblasti fiskalne politike i mjere na rasterećenju parafiskalnih nameta.

„Poreska politika Srpske je najstimulativnija u regionu. Stvaranje poslovne klime u poljoprivredi i šumarstvu treba da bude u funkciji razvoja. Prerađivači moraju imati sertifikat za izvoz u EU i mi stvaramo institucije koje će izvoditi takve aktivnosti“, istakla je Golićeva.

Panel diskusija postavila je pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, s ciljem definisanja odgovora i smjernica potrebnih za unapređenje prerađivačke industrije u Republici Srpskoj.

 

Izvor :  Srna