Connect with us

INVESTICIJE

Hoće li BiH realizovati dogovorene investicije ili će ponovo plaćati penale?

BiH je plodno tlo za razne investicije, a naročito kada je u pitanju energetski sektor. U narednom periodu planirana je realizacija projekata iz oblasti proizvodnje energije vrijedna nekoliko stotina miliona KM.

Objavljeno

 


Izvor:

Ipak, da bi svi projekti bili sprovedeni do kraja BiH mora obezbijediti uslove za to, kako ne bi plaćali kaznene penale, piše portal „Klix.ba„.

Koliko investitori iz cijelog svijeta žele investirati u BiH i iskoristiti prirodne njene potencijale pokazao je i nedavno završeni Sajam privrede u Mostaru, gdje su dogovoreni brojni značajni projekti.

Važnu ulogu u projektima sa stranim investitorima ima Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), koja je na sajmu u Mostaru ostvarila značajne kontakte sa privrednicima iz Kine, Tajvana, Turske i Italije.

„Na osnovu iskazanog interesa investitora i atraktivnosti investicijskih raspoloživih projekata u BiH, najviše nade polažemo u energetske projekte Kongora, Miljevina, Kakanj – Blok 8, Bugojno, Tuzla – Blok 7, jer su po vrijednosti trenutno najveći, te nekoliko projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana. Kada je riječ o vjetroenergiji potpisan je Memorandum o razumijevanju između kompanije ‘Gradina’ iz Tomislavgrada i kineskih kompanija ‘China Machinery Engineering Corporation’ (CMEC) i ‘China-Africa Investment and Development Corporation’ (CAIDC) s ciljem izgradnje vjetroelektrane na području općine Tomislavgrad, vrijedne oko 150 miliona evra“, istakli su za Kliks u FIPA.

Reklama

Kompanija „Capital group“ iz Turske već je započela investiciju u oblasti solarne energije u Hercegovini, a riječ je o projektima solarne električne energije u vrijednosti 300 miliona KM. U tom projektu želi učestvovati i italijanska firma „MegaCell“.

Pored toga u planu je izgradnja prvog vjetroparka u Republici Srpskoj na lokalitetu Trusina kod Nevesinja najavljena je za maj mjesec ove godine. Vrijednost projekta je 65 miliona evra. 

U okviru Međunarodnog sajama u Mostaru 2016. godine potpisan je ugovor za izgradnju vjetroelektrane Mesihovina između konzorcija „Siemens“ i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar i Konzorcija ABB d.o.o. Hrvatska i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijednosti 72 miliona evra. Radovi počinju odmah, dok se završetak projekta očekuje krajem 2017. godine, odnosno početkom 2018. godine.

Za uspješnu realizaciju takvih projekata nekada novac nije najveći problem, već (ne)učinkovitost domaćih institucija.

Reklama

Najbolji primjer za to je, kako pomenuti portal dodaje, vjetroelektrana Mesihovina kod Tomislavgrada, za koju je još 2012. godine postavljen kamen temeljac. Za taj projekat uzet je kredit od njemačke banke za razvoj „KwF“ u iznosu od 71 milion evra. Plan je bio da se sredstva iskoriste do kraja 2013. godine, ali je taj rok probijan dva puta. Cijena dosadašnjih odlaganja je to što je BiH „KwF“ banci, od koje je podignut kredit, platila 768 hiljada evra naknade zbog nepovlačenja sredstava.

Ukoliko se uzima kredit kod EBRD-a ili Svjetske banke po povoljnijim kamatnim stopama ili nekim posebnim uvjetima, traže se određeni kriterijumi koji se moraju ispuniti da bi se dobio kredit. 

„Naš najveći problem jeste ustvari nedostatak dobro pripremljenih investicijskih projekata. Ukoliko ne budemo brže radili na pripremi investicijskih projekata, doći ćemo u situaciju da nemamo šta ponuditi investitorima. Recimo da u određenim sektorima, koji su inače slabo razvijeni, mi nemamo uopšte pripremljenih projekata koji bi doprinijeli razvoju tog istog sektora. Ne postoji vizija razvoja i pronalaska rješenja za poboljšanje stanja. Još uvijek stagniramo u pojedinim sektorima, a opravdanje nam je za sve da nemamo novca i da je neko drugi kriv“, naglašavaju iz FIPA.

Među projektima koji su započeti ili koji su u planu treba izdvojiti investiciju „MDD grupe“ u Nevesinju u oblasti poljoprivrede, zatim investicije iz Austrije u povećanje proizvodnje u Bimalu u Brčkom.

Reklama

Kompanija „Swisslion“ je najavila izgradnju turističkog kompleksa „Grad sunca“ u Trebinju, a za izgradnju prve faze je obezbjeđeno 20 miliona evra, te je osnovana kompanija „Swisslion Grande“. 

Nedavno je, međutim iz kompanije „Swisslion“ saopšteno da će izgradnja „Grada sunca“ teći usporeno zbog kašnjenja grada Trebinje na realizaciji dogovorenih investicionih obaveza.

Osim toga po najavi vlasnika projekta „Buroj Ozone“, realizacija investicije izgradnje turističkog grada u Trnovu počeće u maju ove godine.

Sve to govori da postoji zainteresovanost stranih investitora za ulaganje u BiH, te da novac nije najveći problem, ali jedna stvar je jasna, BiH mora obezbijediti uslove i projekte realizovati na vrijeme i do kraja. Na taj način otvoriće se put novim investicijama, a BiH će postati još primamljivija destinacija stranim ulagačima.

Reklama

 

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Castellina Srpska preuzela 29,9 posto akcija Napretka

Objavljeno

 

Od

Društvo poljoprivredne djelatnosti Castellina Srpska d.o.o. Modriča preuzelo je 29,9 posto vlasništva u preduzeću  Napredak a.d. Pelagićevo, izvještava Indikator.ba.
Društvo Castellina Srpska kupilo je 20. oktobra 1.800.000 akcija Napretka u vrijednosti 777.600,00 KM po prosječnoj cijeni od 0,432 KM.

Ovo je bila 440 posto veća cijena u odnosu na onu kojom se trgovalo akcijama ove kompanije prethodni put. 

Akcije je, između ostalog, prodalo preduzeće Trgo Santovac d.o.o. Srebrenik koje je procentualni udio sa 28,76 posto smanjilo na 8,88 posto.
Najveći akcionar preduzeća Napredak je i dalje Aleksa Stakić sa udjelom od 29,99 posto, a značajan udio ima i Sladomir Đurić sa 28,63 posto.

Društvo  Castellina Srpska u valsništvu je „Vita Land“ d.o.o. Gradiška Ljubiše Dukića.

Reklama

Preduzeće Napredak Pelagićevo je osnovano 1957. godine. Bavi se proizvodnjom ratarskih kultura i proizvodnjom tovne junadi. Posluje sa pozitivnim rezultatom.

Indikator

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Saudijski fond za razvoj se interesuje za gradnju budućeg NTP u Banjaluci – Vrijednost projekta 15 mil EUR

Objavljeno

 

Od

Delegacija Saudijskog fonda za razvoj iz Saudijske Arabije obišla je 4. oktobra 2023. lokaciju u Univerzitetskom gradu na kojoj će biti izgrađen Naučno-tehnološki park (NTP) Republike Srpske.

Delegacija je u prisustvu rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i prorektorke za nastavu i studentska pitanja prof. dr Milice Balaban, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske doc. dr Željka Budimira, te direktora Naučno-tehnološkog parka obišla lokaciju, te je konstatovano da se radi o veoma značajnom projektu.

Podsjetimo, rektor Gajanin i ministar Budimir su nedavno potpisali ugovor o osnivanju Naučno-tehnološkog parka (NTP) Republike Srpske.

Riječ je o prvom naučno-tehnološkom parku u Republici Srpskoj, čiji su osnivači Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjoj Luci. Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za prvi period rada, a za početak, kancelarije NTP-a biće u novom objektu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, u krugu Univerzitetskog grada. Inače, lokacija je u neposrednoj blizini budućeg objekta NTP, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije u toku.

Reklama

Kako je predviđeno, na proljeće naredne godine planirano je polaganje kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, ukupne površine 7,5 hiljada kvadratnih metara, a planirani rok za završetak radova su 24 mjeseca. Okvirna vrijednost objekta koji će biti smješten u Univerzitetskom gradu, sa neophodnom opremom i laboratorijom, iznosi 15 miliona evra.
eKapija

Nastavite čitati

INVESTICIJE

Banjski kompleks „Trapisti“ širi se i prema drugom dijelu Banje Luke

Objavljeno

 

Od

Banjski kompleks nadaleko poznatog Instituta Dr Miroslav Zotović, kojeg mnogi i dan danas zovu Trapisti, širi se i ka drugom dijelu Banje Luke.

U nekadašenjem Šeheru, danas Srpskim Toplicama, završava se gradnja zdravstveno rekreativnog banjskog centra sa preko 7.000 metara kvadratnih na četiri etaže.

Za te namjene Vlada RS je izdvojila 10 miliona KM, odnosno 30% novca, dok je ostatak uložio Institut.

Pored liječenja, fizikalnih tretmana, kada kompleks bude završen, građani će moći uživati i u wellnesu i rekreaciji.

Reklama

Termomineralna voda na ovom izvoru pored rijeke Vrbas bogata je sulfatima, natrijum-hloridnaje, i zemnoalkalna, što znači da sadrži visok nivo kalcijum ili magnezijum hidrokarbonatna. Pogodna je za tretman reumatskih, posttraumatskih i postoperativnih stanja, a njena temperatura je do 31 stepen C.

Korištenje vode banje Šeher ima dugu tradiciju i nosi veliki potencijal u kontekstu zdravstvenog turizma i programa promocije zdravlja. Prvi tragovi o termalnim vodama na ovom području naziru se zapisima starih Rimljana, a u mnogim putopisima, koji datiraju iz 17. i 18. vijeka, pominju se i termalna kupatila izgrađena u neposrednoj blizini rijeke Vrbas u Banjaluci.

Banjalučko naselje Srpske Toplice (ranije Gornji Šeher, a prije toga Ilidža), u kojem se nalazi banjsko rekreativni centar, predstavlja najstariju gradsku četvrt poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena – „vilina vlas“.

Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda, prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH.

Reklama

Banjsko-rekreativni kompleks će u konačnici imati zatvoreni i otvoreni bazen, wellness, saune, slane sobe, prostor za masažu, hidromasažni prostori i sale za vježbe.
Završetak objekata i početak rada planiran za početak 2024. godine, navode iz Vlade RS.
N1

Nastavite čitati

U trendu