Connect with us

INVESTICIJE

Hrvatska dogovorila posao vijeka

Hrvatska kompanija „Đuro Đaković“ potpisala je vrijedan ugovor o isporuci oklopnih vozila. Regionalni mediji spekulišu da je riječ o oklopnim vozila za vojsku UAE. 

Objavljeno

 


Specijalna vozila Đure Đakovića potpisala su 26 miliona evra vrijedan ugovor o proizvodnji i isporuci borbenih oklopnih vozila Patria AMV 8×8 za treća tržišta.

Nakon zajedničkog posla na opremanju HV-a, Finska kompanija (kao naručilac) i „Đuro Đaković“ su potpisali i okvirni sporazum o saradnji, pa je postignut i prvi izvozni Đakovićev projekat u odbrambenoj industriji nakon gotovo tri decenije.

„Ponosni smo na ovaj posao, koji predstavlja ključni dokaz uspješnosti i vizije zajedničke saradnje Đure Đakovića i Patrije. Verujem kako je to samo početak budućih sličnih projekata“, kaže Tomislav Mazal, predsednik Uprave Holdinga. Prema njegovim rečima, posao s Patrijom rezultat je procesa restrukturiranja. U „Đuri“ su bili svesni da moraju biti u okvirima koji će im omogućiti da ponovo počnu da funkcionišu kao profitabilna kompanija. Paralelno, radilo se i na poboljšanju prodaje i izlasku na inostrana tržišta.

„Mi smo prevelika kompanija da bismo mogli opstati samo na hrvatskom tržištu. Srećan sam što smo u ovoj godini napokon ostvarili taj iskorak, kako u segmentu transporta, u kojem teretne vagone izvozimo na tržište EU, tako i u odbrambenoj industriji, što nas najviše veseli“ , kaže Mazal. Zahvaljujući ovoj vijesti Đurine dionice na berzi za samo jedan sat skočile su 30 odsto. Zadovoljstvo saradnjom sa Đurom Đaković Grupom izrazili su i Finci.

Iako u „Đuri“ detalje o svom dijelu posla, u vrijednosti od 26 miliona evra kriju, regionalni mediji prenose da je taj iznos Đurin deo „kolača“, a da će vozila kupcu morati da se isporuče do kraja 2017.

Pretpostavlja se da se radi o poslu sklapanja stotinak oklopnika i da je kupac negdje s „Bliskog istoka“. Iz tih podataka dalo bi se zaključiti da je riječ o poslu za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), gdje će glavni proizvođač biti fabrika u Poljskoj, koja je, jednako kao i Hrvatska većinu kupljnih Patria AMV proizvela ili sastavila u svojoj zemlji.

Reklama

Već godinama traju pregovori za „posao vijeka“, potpisivanje ugovora sa Oružanim snagama UAE o nabavci nekoliko stotina borbenih oklopnih vozila, podsjeća Poslovni dnevnik.

Pregovore za svoja AMV 8k8 vozila vodila je finska Patria, ali i hrvatski licencirani proizvođač tih oklopnjaka Đuro Đaković. Još pre tri godine stvari su se zakomplikovale jer je tadašnji ministar odbrane zajključio da je RH naručila previše borbenih vozila (126), te je poželio da ponudi 65 oklopnjaka. UAE su se zainteresovali za tu ponudu, što je izazvalo ljutu reakciju u centrali, Patriji. Tada je taj pokušaj hrvatskog samostalnog istupa propao, no u međuvremenu su ugovoreni partnerski odnosi.

Već početkom godine počelo se u vojnim krugovima govoriti da su Finci uspjeli da dobiju konkurs za proizvodnju čak 600 do 700 oklopnjaka.

Izvor: B92

Nastavite čitati

NOVOSTI

Projekt od oko milijardu i po KM zvanično je propao

Objavljeno

 

Od

Projekat izgradnje Termobloka 7, kao najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini, mogao bi se označiti već sada propalom investicijom.

Projekat je zvanično započet 2006. godine, a vrijednost je bila 722 miliona eura.

Tokom godina je bilo mnogo pregovaranja i dogovaranja sa austrijskim, njemačkim, švicarskim i japanskim kompanijama te izlazaka pojedinih kompanija iz projekta, a 2014. godine je ugovor potpisan s kineskim konzorcijem.

Značajna sredstva su ranije već utrošena, a s obzirom na to da ono što je započeto neće biti završeno, nadležni što prije moraju pronaći alternativu.

– Što se tiče Termobloka 7, definitivno je da se on neće graditi. Sad je pitanje hoćemo li ići u arbitražu ili ćemo postići neki sporazum s onima s kojima je bio potpisan ugovor oko toga – rekao je ove sedmice Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP), izvijestila je Federalna televizija.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

BIZNIS

Ekonomski stručnjaci: Koje su najisplativije investicije u 2024.

Objavljeno

 

Od

Ispraćamo još jednu tešku godinu u koju su se slile posljedice globalnih kriza iz protekle tri, ali bez nagovještaja da bi u 2024. godini moglo biti bitno drugačije. Još početkom pandemije koronavirusa energenti i hrana pokazali su se kao ključni za svaku ekonomiju, a značaja snabdijevanja iz domaćih izvora svjesniji smo iz dana u dan.

„Generalno, energetika je oblast u kojoj su nam potrebne investicije, ali kroz obnovljive izvore energije. Prioritet su nam ulaganja u energiju i hranu. To su dvije grane koje svaka zemlja treba osigurati za svoje ljude. Znači, da imaju energije i da nisu gladni“, kaže Aziz Šunje, profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e.

Pravci razvoja

Mi smo mali i siromašan narod koji ne može investirati u visoke tehnologije, podsjeća Aleksa Milojević, ekonomski ekspert.

„Naša baza su prirodna bogatstva – prehrambena i drvna industrija te energetika. To su osnovni pravci našeg razvoja, a tek na tim osnovama moguće je kasnije očekivati više tehnološke nivoe „, pojašnjava Milojević.

Osnovni problem Bosne i Hercegovine je taj što nema vlastite izvore finansiranja, jer se vlasti zadužuju uglavnom za potrošnju, pa prihodi koje bismo mogli investirati odlaze u otplatu duga.

Reklama

„Jedini izvor vlastite akumulacije je promjena načina raspolaganja prirodnim bogatstvima. Umjesto sadašnjih koncesija, koje su toliko niske i beznačajne, čak su mnogo niže od onih u afričkim zemljama, nekadašnjim kolonijama, ta prirodna bogatstva trebaju preći u ruke opština, a da renta za korištenje tih resursa, kao na Zapadu, dostiže čak i 90 posto neto dobiti. Tako bismo imali izvor za naše investicije. Ako ovako nastavimo da, koncesiono, praktično poklanjamo naša prirodna bogatstva, onda nam nema spasa“, ističe Milojević.

Ključna grana

Osim investicija u energetiku, u svim segmentima i svim vidovima proizvodnje energije, zatim transport, kao ključnu granu za plin i naftu, te proizvodnju hrane, Igor Gavran, ekonomski analitičar, prepoznaje još jednu stratešku granu bh. ekonomije s velikim mogućnostima.

„Ono što se, nažalost, čini izvjesnim jeste to da ne samo 2024. nego i narednih godina ulaganja u proizvodnju oružja, municije i vojne opreme imaju najbolju perspektivu“, smatra Gavran.

Očekivanja od države

Iz ugla države, profesor Šunje najznačajnijim smatra investiranje u poduzetničku infrastrukturu, kroz poticanje razvoja biznisa te poticanje poslovnog okruženja.

Reklama

„Prva investicija je svakako obrazovanje. Zatim ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu, uz istovremeno realizaciju reformske agende, jer su nam potrebne reforme da uhvatimo priključak za EU“, ističe Šunje.

Nove tehnologije

Gavran dodaje da razvoj novih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike, električnih vozila, infrastrukture i opreme, ima zagarantiranu ekspanziju, a atraktivnim smatra i investicije u nekretnine te eksploataciju litija, kobalta i drugih.

avaz.ba

Nastavite čitati

NOVOSTI

Jedan od najbogatiji Mađara preuzima cementaru u Lukavcu

Objavljeno

 

Od

Fabrika cementa Lukavac do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lorinca Meszarosa, kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Meszaros grupe, koja okuplja firme ovog biznismena.

Njega prate kritike zbog bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Meszaros, koji je u Hrvatskoj vlasnik Nogometnog kluba Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, ovom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Magazin Forbes u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, Meszaros i Meszaros, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Njegova Talentis grupa, koja je u sastavu Meszaros grupe, tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Austrijska firma je 2001., tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom.

Reklama

Potom je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u Rudniku krečnjaka Vijenac, kompaniji Talentis International Construction Investments Kft.

Fabrika cementa u Lukavcu je poznato, jedna od dvije velike cementare u BiH.

Počela je sa radom 1974. godine.

Kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka fabrika i Tvornica cementa Kakanj na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona eura.

Reklama

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije Heidelberg Materials od 2000. godine.

U odgovoru za RSE iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe Lukavac Cement.

Time su dobili „ekskluzivna prava za pregovaranje“.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

„Kupovina Lukavac Cementa dalje će proširiti građevinski portfolio Meszaros Grupe, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu“, navodi se u odgovoru.

Prema procjenama magazina Forbes, Lorinca Meszaros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

Reklama

On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felchut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Meszarosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su „Bog, sreća i Viktor Orban“ igrali ulogu u njegovom usponu.

seebiz.eu

Reklama
Nastavite čitati

U trendu