Hrvatska dogovorila posao vijeka

0

Specijalna vozila Đure Đakovića potpisala su 26 miliona evra vrijedan ugovor o proizvodnji i isporuci borbenih oklopnih vozila Patria AMV 8×8 za treća tržišta.

Nakon zajedničkog posla na opremanju HV-a, Finska kompanija (kao naručilac) i „Đuro Đaković“ su potpisali i okvirni sporazum o saradnji, pa je postignut i prvi izvozni Đakovićev projekat u odbrambenoj industriji nakon gotovo tri decenije.

„Ponosni smo na ovaj posao, koji predstavlja ključni dokaz uspješnosti i vizije zajedničke saradnje Đure Đakovića i Patrije. Verujem kako je to samo početak budućih sličnih projekata“, kaže Tomislav Mazal, predsednik Uprave Holdinga. Prema njegovim rečima, posao s Patrijom rezultat je procesa restrukturiranja. U „Đuri“ su bili svesni da moraju biti u okvirima koji će im omogućiti da ponovo počnu da funkcionišu kao profitabilna kompanija. Paralelno, radilo se i na poboljšanju prodaje i izlasku na inostrana tržišta.

„Mi smo prevelika kompanija da bismo mogli opstati samo na hrvatskom tržištu. Srećan sam što smo u ovoj godini napokon ostvarili taj iskorak, kako u segmentu transporta, u kojem teretne vagone izvozimo na tržište EU, tako i u odbrambenoj industriji, što nas najviše veseli“ , kaže Mazal. Zahvaljujući ovoj vijesti Đurine dionice na berzi za samo jedan sat skočile su 30 odsto. Zadovoljstvo saradnjom sa Đurom Đaković Grupom izrazili su i Finci.

Iako u „Đuri“ detalje o svom dijelu posla, u vrijednosti od 26 miliona evra kriju, regionalni mediji prenose da je taj iznos Đurin deo „kolača“, a da će vozila kupcu morati da se isporuče do kraja 2017.

Pretpostavlja se da se radi o poslu sklapanja stotinak oklopnika i da je kupac negdje s „Bliskog istoka“. Iz tih podataka dalo bi se zaključiti da je riječ o poslu za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), gdje će glavni proizvođač biti fabrika u Poljskoj, koja je, jednako kao i Hrvatska većinu kupljnih Patria AMV proizvela ili sastavila u svojoj zemlji.

Već godinama traju pregovori za „posao vijeka“, potpisivanje ugovora sa Oružanim snagama UAE o nabavci nekoliko stotina borbenih oklopnih vozila, podsjeća Poslovni dnevnik.

Pregovore za svoja AMV 8k8 vozila vodila je finska Patria, ali i hrvatski licencirani proizvođač tih oklopnjaka Đuro Đaković. Još pre tri godine stvari su se zakomplikovale jer je tadašnji ministar odbrane zajključio da je RH naručila previše borbenih vozila (126), te je poželio da ponudi 65 oklopnjaka. UAE su se zainteresovali za tu ponudu, što je izazvalo ljutu reakciju u centrali, Patriji. Tada je taj pokušaj hrvatskog samostalnog istupa propao, no u međuvremenu su ugovoreni partnerski odnosi.

Već početkom godine počelo se u vojnim krugovima govoriti da su Finci uspjeli da dobiju konkurs za proizvodnju čak 600 do 700 oklopnjaka.

Izvor: B92