Kinezi stigli u Srbiju, ulažu u meso, mlijeko, voće

0

Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije CEFC koja je izrazila zainteresovanost za investiranje u više sektora poljoprivrede u Srbiji.

Kako je saopštilo ministarstvo poljoprivrede, predstavnici kineske kompanije izrazili su zainteresovanost za investiranje u sektore mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća, uzimajući u obzir sve veću potražnju za ovim proizvodima na kineskom tržištu. 

Posebna zainteresovanost je iskazana za postojeće i potencijalne kapacitete za proizvodnju jagnjećeg, goveđeg, kozjeg i svinjskog mesa, navodi se u saopštenju. 

Bogosavljević Bošković je ukazala na potencijale za razvoj i povećanje proizvodnje jagnjećeg i goveđeg mesa na jugu i istoku Republike Srbije, gde postoji veliki broj nedovoljno iskorišćenih proizvodnih kapaciteta, kao i veliki broj kvalitetnih pašnjaka i livada. 

Ministarka je rekla da su investicije dobrodošle, kako u postojeće poljoprivredne kombinate, tako i u prerađivačku industriju kojima je potrebna revitalizacija. 

Takođe je istakla, da je naša zemlja otvorena za investiranje kineskih kompanija u nove proizvodne kapacitete kroz osnivanje novih preduzeća, koja bi se bavila proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. 

Dve strane su se dogovorile da se formira Zajednička radna grupa koja će u narednom periodu sagledati sve potencijale i mogućnosti za ulaganja kineskih kompanija i obići lokacije na kojima postoji potencijal za realizaciju investicija. 

Bogosavljević Bošković je istakla i da je jedna od komparativnih prednosti Srbije što ima preferencijalni pristup za plasman proizvoda, kako na tržište zemalja u regionu, tako i na tržište Evropske unije, Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i TurKinezi sske. 

Takođe su kao značajna prednost ocenjeni i nedavno potpisani Protokoli o izvozu zamrznutog jagnjećeg i goveđeg mesa između Republike Srbije i NR Kine. 

Kineska kompanija CEFC je kompanija koja se nalazi na listi od 500 najvećih svetskih kompanija, sa prihodom od 220 milijardi juana, ostvarenim u 2015. godini, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92