Connect with us

PRIVREDA

Kontinuirano smanjenje broja nezaposlenih u 2015. godini

Broj nezaposlenih lica u svih 12 mjeseci 2015. godine, u poređenju sa istim periodom 2014. bilježio je, kao i u 2014. godini, kontinuirano smanjenje, rekao je danas u Sarajevu direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Bandić je na konferenciji za novinare istakao da je u prošloj godini zabilježeno smanjenje broja registrovanih nezaposlenih lica za 9.566 ili 1,7 odsto. „Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječan broj nezaposlenih lica u BiH u 2015. godini iznosio je 541.817 i manji je za 1,4 odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u periodu januar-decembar 2015. godine ukupno je registrovano 111.396 lica zaposlenih sa evidencija zavoda i službi zapošljavanja, što je za 7.819 lica ili 7,5 odsto više nego u istom periodu od godinu prije.

Bandić je naglasio da se na evidenciji zavoda i službi zapošljavanja u BiH u periodu januar-decembar 2015. godine prijavilo 102.993 lica kojima je prestao radni odnos po svim osnovama i taj broj je povećan u odnosu na isti period 2014. godine za 2.221 osobu ili 2,2 odsto.

On je naveo da najveći broj evidentiranih nezaposlenih čine lica sa trećim stepenom obrazovanja, kvalifikovani radnici – 33,77 odsto, te lica sa srednjom stručnom spremom – 27,63 odsto.

„Od juna 2015. godine broj nezaposlenih lica sa srednjom stručnom spremom je prvi put premašio brojku nezaposlenih nekvalifikovanih radnika i takvo stanje je i danas“, naglasio je on.

Reklama

Bandić je napomenuo da su u prošloj godini poslodavci iskazali potrebu za 43.479 radnika, što je za 5.986 lica ili 16 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

„Stopa zaposlenosti u 2015. godini iznosila je 31,9 odsto i veća je u odnosu na 2014. godinu za 0,2 odsto“, dodao je on.

Bandić je naglasio da je Agencija za rad i zapošljavanje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Slovenije zaprimila 4.477 oglasa za zapošljavanje 9.794 lica. Od toga je potpisano 6.708 ugovora o radu i izdata 5.721 radna dozvola za građane BiH za rad u Sloveniji.

Prema njegovim riječima, u prva dva mjeseca ove godine zaprimljeno je 590 oglasa za zapošljavanje 1.158 lica, a od toga su potpisana 763 ugovora o radu i izdato 513 radnih dozvola za građane BiH.

On je dodao da je u 2015. godini 870 radnika zaposleno na poslovima njegovatelja u Njemačkoj, dok je u prva dva mjeseca ove godine u Njemačku, putem Agencije za rad i zapošljavanje posao dobilo još 288 lica.

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Tepavčević rekao je da je zaključno sa 29. februarom ove godine u BiH bilo 536.684 lica na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja, što je u odnosu na prethodni mjesec manje za 2.414 lica ili 0,45 odsto.

Reklama

On je dodao da su od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 276.642 ili 51,55 odsto žene.

„Nezaposlenost se smanjila u Republici Srpskoj za 293 lica ili 0,22 odsto, Federaciji BiH za 2.132 osobe ili 0,55 odsto, dok se u Brčko distriktu BiH povećala za 11 osoba ili 0,09 odsto.

Tepavčević je rekao da je u strukturi lica koja traže zaposlenje, zaključno sa 29. februarom, najviše bilo NKV radnika 142.674 ili 26,60 odsto i lica sa srednjom stručnom spremom 148.050 ili 27,60 odsto.

On je istakao da je u februaru ukupno 16.032 osobe brisano sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 9.357 osoba.

Istovremeno je, kako je rekao, za 6.070 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.864 nova radnika.

„Stopa registrovane nezaposlenosti za januar 2016. godine iznosila je 42,9 odsto i u odnosu na decembar 2015. godine ostala je nepromijenjena“, rekao je Tepavčević.

Reklama

 

Izvor: Srna

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu