Connect with us

FINANSIJE

MMF obustavlja kredit zbog pritiska Brisela?

Ključni razlog zbog kojeg bi BiH mogla da ostane bez dugo očekivane i prijeko potrebne nove tranše kredita MMF-a nisu samo problemi u bankarskom sektoru RS, već pritisak EU prema ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji da obustavi svaku vrstu kreditiranja dok bh. vlasti ne otpočnu ozbiljne, strukturne reforme iz Reformske agende.

Kako saznajemo iz krugova bliskih EU, Brisel nije zadovoljan načinom na koji bh. vlasti završavaju obaveze preuzete usvajanjem Agende, negodujući zbog činjenice da se političari uglavnom bave „kozmetikom i pisanjem i brisanjem zareza“, umjesto dubokim reformama. 

„Agenda je vrlo ozbiljna stvar, iza koje stoje još ozbiljnije države, Njemačka i Velika Britanija.

Objavljeno

 


EU je sada, preko ovih država, pritisnula MMF da ‘zavrne slavine’ za BiH sve dok ne vide reformske rezultate koji će omogućiti povećanje izvoza, povećanje dohotka i zaposlenosti, bolju produktivnost rada“, kaže naš dobro informirani briselski sagovornik. 

Općenito, svih proteklih mjeseci, koliko traje neizvjesnost u vezi s novim kreditom, bh. eksperti i zvaničnici bave se analizama o tome postoji li, zapravo, ikakva realna alternativa MMF-ovom kreditiranju, koje državu na koju se kredit odnosi uvodi u status dužničkog ropstva. 

S tim u vezi, mnogi ukazuju na to da je neka vrsta alternative, ali tek na duge staze, sistemska borba protiv sive ekonomije i utaje poreza (u BiH se ne naplati čak jedna petina PDV-a), početak naplaćivanja koncesija itd. 

Mostarski profesor Vjekoslav Domljan, jedan od vodećih bh. ekonomista, podsjeća kako bh. političari vole reći da je „novac MMF-a najjeftiniji“. 

„Ono jeste jeftin za vlasti i javni sektor, međutim, zbog rasta sistemskog rizika zemlje, povećavaju se kamatne stope i pogoršavaju uvjeti kreditiranja za građane i firme“, kaže Domljan. 

Poručuje da bila tranša – ne bila, BiH mora žurno početi kresati rashode, te drastično povećati ulaganje u javne investicije, u istraživanje i razvoj. 

Reklama

„Rashodi se moraju kresati, ubrzo će biti još većih problema u zdravstvenom i penzionom sektoru. A ‘zadnju liniju obrane’, a to je javna administracija, čuvaće do zadnjeg momenta“, zaključuje Domljan. 

Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kaže da, ako sve propadne, ipak, postoji mogućnost internog, komercijalnog zaduživanja. 

„Ti uslovi banaka više i nisu toliko loši kao nekada, kada govorimo o kamatama. Međutim, mene više brine ‘brzina’ reformi u smislu strukturnih promjena, jer bojim se da se neke reforme neće nikada dogoditi, kao javnog sektora“, kaže Čičić. 

Pojašnjava da su uz ovu ključne reforme penzionog sistema, potom povećanje konkurentnosti, te privatizacija velikih javnih preduzeća u FBiH, „kojima gospodare stranke i koje političari uništavaju, poput ‘BH Telecoma’“. 

I Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS (SWOT), zaključuje kako je teško očekivati novu tranšu MMF-a te da bismo za tri-četiri mjeseca do pola godine mogli osjetiti prve velike probleme. 

„Čak i neki alternativni izvori finansiranja su nestabilni i izvjesno je da će doći u pitanje isplate nižim nivoima. Ostaje mogućnost uzimanja komercijalnih, veoma skupih kredita. Dakle, sigurno će doći do velikih turbulencija ne dobijemo li kredit MMF-a“, zaključuje on.

Reklama

Biznis.ba / NN

Nastavite čitati

FINANSIJE

Otključajte svoju finansijsku budućnost! Sa MS Loans na korak od uspjeha

Objavljeno

 

Od

Prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini počinje sa radom, što znači da od danas preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća imaju alternativni izvor za finansiranje svojih potreba i svog poslovanja.

Zaključno sa 02.07.2024. godine uspješno je završena početna ponuda udjela za Otvoreni specijalizovani alternativni investicioni fond za ulaganje u potraživanja po datim zajmovima sa privatnom ponudom „MS Loans“. Pravilima Fonda bilo je predviđeno da početna ponuda može da traje 90 dana, međutim potrebni iznos sredstava od 1.000.000 KM je prikupljen u dosta kraćem roku, čime je okončana početna ponuda udjela.

„MS Loans“ je prvi alternativni investicioni fond u Bosni i Hercegovini, a Fond će davati zajmove mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Fond je osnovan sa ciljem da privrednim subjektima omogući brži, jednostavniji i fleksibilniji pristup finansijskim sredstvima koja su im potrebna za redovan rad i razvoj.

Inače, ovo je osmi investicioni fond kojim upravlja Društvo za upravljanje investicionim fondovima „Management Solutions“ d.o.o. Banja Luka, a ukupna imovina svih fondova kojima upravlja Društvo iznosi preko 33 miliona KM. „Management Solutions“ već 17 godina svojim klijentima nudi prepoznatljiva upravljačka rješenja i omogućava im ulaganje slobodnih sredstava u respektabilne investicione fondove, čija imovina se investira kako na domaćem tržištu, tako i na razvijenim svjetskim tržištima.

Više informacija o Fondu možete pronaći ovdje

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

U trendu