Connect with us

PRAVO

Naknada o akcizama za duvan i alkohol

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je Savjet ministara danas u Sarajevu jednoglasno podržao prijedlog akciza za „plavi dizel“, a razgovarano je i o prijedlogu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ za dodatne akcize na gorivo, duvan i alkohol. 

Objavljeno

 


Šarović je podsjetio da se prijedlog UO UIO odnosi na uvođenje dodatnih akciza na gorivo, koje bi bile usmjerene za izgradnju puteva i auto-puteva, te akciza na duvan, pivo i neka bezalkoholna pića koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara podržao je prijedlog koji se odnosi na promjene zakona koje se odnose na gorivo za auto-puteve i puteve, ali u vezi sa pitanjem akciza na duvan i alkohol ima otvorenih pitanja i neusaglašenosti.

„Stoga je Savjet ministara odlučio da u jedan zakon objedini pitanje ‘plavog dizela’ i pitanje akciza na gorivo za auto-puteve i puteve, s obzirom na to da su paralelno vođeni procesi za te izmjene“, precizirao je Šarović.

On je dodao da je za narednu sjednicu Savjeta ministara određen tim koji treba da pripremi izmjene zakona o akcizama u kojem bi se našli „plavi dizel“ i akcize za auto-puteve i puteve.

Otvorena pitanja u vezi sa akcizama na duvan i alkohol biće usaglašavana na različitim nivoima kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koje je usvojio UO UIO, predviđeno je povećanje akcize na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru, a na pivo za 15 feninga.

Reklama

Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol bili bi usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja.

 

Izvor: Srna

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu