Naknada o akcizama za duvan i alkohol

0

Šarović je podsjetio da se prijedlog UO UIO odnosi na uvođenje dodatnih akciza na gorivo, koje bi bile usmjerene za izgradnju puteva i auto-puteva, te akciza na duvan, pivo i neka bezalkoholna pića koje bi bile usmjerene u zdravstveni sektor.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara podržao je prijedlog koji se odnosi na promjene zakona koje se odnose na gorivo za auto-puteve i puteve, ali u vezi sa pitanjem akciza na duvan i alkohol ima otvorenih pitanja i neusaglašenosti.

„Stoga je Savjet ministara odlučio da u jedan zakon objedini pitanje ‘plavog dizela’ i pitanje akciza na gorivo za auto-puteve i puteve, s obzirom na to da su paralelno vođeni procesi za te izmjene“, precizirao je Šarović.

On je dodao da je za narednu sjednicu Savjeta ministara određen tim koji treba da pripremi izmjene zakona o akcizama u kojem bi se našli „plavi dizel“ i akcize za auto-puteve i puteve.

Otvorena pitanja u vezi sa akcizama na duvan i alkohol biće usaglašavana na različitim nivoima kako bi se došlo do odgovarajućeg rješenja.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koje je usvojio UO UIO, predviđeno je povećanje akcize na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru, a na pivo za 15 feninga.

Prihodi od rasta akcize na pivo i alkohol bili bi usmjereni entitetskim fondovima zdravstvenog osiguranja.

 

Izvor: Srna