Connect with us

PRAVO

Strane sudije ostaju u Ustavnom sudu BiH

 

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH strane sudije trebalo je da budu zamijenjene domaćim. Protiv ovog rješenja i danas su glasali bošnjački poslanici, dok se hrvatski članovi Ustavnopravne komisije nisu pojavili prilikom glasanja.

Objavljeno

 


 

Inicijativa za zakonsko regulisanje rada Ustavnog suda BiH i isključivanje stranaca iz njegovog sastava uslijedila je iz Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH u novembru prošle godine, na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PS BiH bez rasprave dala je negativno mišljenje za prijedloge Zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona BiH. Ove prijedloge zakona u parlamentarnu proceduru uputili su članovi klubova poslanika SNSD-a i SDS-a u ovom domu, pišu vijesti.ba.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH strane sudije trebalo je da budu zamijenjene domaćim. Protiv ovog rješenja i danas su glasali bošnjački poslanici, dok se hrvatski članovi Ustavnopravne komisije nisu pojavili prilikom glasanja. Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona predviđeno je brisanje člana koji propisuje kazne za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine čini devet sudija od kojih su troje stranci, a preostalih šest su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom BiH. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. Većina svih članova suda sačinjava kvorum što znači da je dovoljno pet sudija da odluka bude donesena. To je bio slučaj u odlučivanju o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske. Troje stranih sudija Ustavnog suda BiH su Tudor Pantiru iz Moldavije, Margarita Caca-Nikolovska iz Makedonije i Constance Grewe iz Njemačke.

 

Izvor: ePravo.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu