Oprez na Wall Streetu uoči sezone poslovnih izvješća

0

Na Wall Street-u su u utorak indeksi berze pali drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koja će vjerojatno pokazati da su zarade i dalje pod pritiskom.
Dow Jones oslabio je 0,75 posto, na 17.603 boda, dok je S&P 500 pao na 1,01 posto, na 2.045 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 4.843 boda.
Nakon što je u proteklih sedam sedmica porastao oko 13 posto, S&P 500 indeks pao je juče drugi dan zaredom, pa je sada u odnosu na početak godinu gotovo nepromijenjen.
Na vrijednosti su juče izgubile dionice u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je najviše, 1,9 posto, pao uslužni sektor, dok je financijski izgubio 1,4 posto.
Ulagači su oprezni zbog toga što u ponedjeljak počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje, koja će idućih sedmica najviše uticati na tržište.
Analitičari u anketi Reuters-a procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prosjeku pale za 7,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to već četvrti kvartal zaredom.
Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.
„Opšti je konsenzus da će zarade pasti. Pitanje je samo koliko oštro“, kaže Peter Jankovskis, direktor u kompanije OakBrook Investments.
Ulagače je zabrinula i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koja je upozorila na povećane rizike po svjetsku ekonomiju ako zakonodavci ne preduzme snažnije potsticajne mjere.
„Nakon njezinih komentara očekuje se da će MMF iduće sedmice dodatno smanjiti procjene rasta globalne ekonomije u ovoj godini“, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.
A anemični makroekonomski pokazatelji, naprimjer, oni o povećanju deficita SAD-a u spoljnotrgovinskoj razmjeni u februaru naveli su analitičare na smanjenje procjena rasta najveće svjetske privrede u prvom kvartalu.
Takođe, na evropskim su berzama cijene dionica juče oštro pale. Londonski FTSE indeks pao je 1,19 posto, na 6.091 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,63 posto, na 9.563 boda, a pariški CAC 2,18 posto, na 4.250 bodova.