Connect with us

FINANSIJE

Oprez na Wall Streetu uoči sezone poslovnih izvješća

Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

Objavljeno

 


Izvor:

Na Wall Street-u su u utorak indeksi berze pali drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koja će vjerojatno pokazati da su zarade i dalje pod pritiskom.
Dow Jones oslabio je 0,75 posto, na 17.603 boda, dok je S&P 500 pao na 1,01 posto, na 2.045 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 4.843 boda.
Nakon što je u proteklih sedam sedmica porastao oko 13 posto, S&P 500 indeks pao je juče drugi dan zaredom, pa je sada u odnosu na početak godinu gotovo nepromijenjen.
Na vrijednosti su juče izgubile dionice u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je najviše, 1,9 posto, pao uslužni sektor, dok je financijski izgubio 1,4 posto.
Ulagači su oprezni zbog toga što u ponedjeljak počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromjesečje, koja će idućih sedmica najviše uticati na tržište.
Analitičari u anketi Reuters-a procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prosjeku pale za 7,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to već četvrti kvartal zaredom.
Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.
„Opšti je konsenzus da će zarade pasti. Pitanje je samo koliko oštro“, kaže Peter Jankovskis, direktor u kompanije OakBrook Investments.
Ulagače je zabrinula i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koja je upozorila na povećane rizike po svjetsku ekonomiju ako zakonodavci ne preduzme snažnije potsticajne mjere.
„Nakon njezinih komentara očekuje se da će MMF iduće sedmice dodatno smanjiti procjene rasta globalne ekonomije u ovoj godini“, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.
A anemični makroekonomski pokazatelji, naprimjer, oni o povećanju deficita SAD-a u spoljnotrgovinskoj razmjeni u februaru naveli su analitičare na smanjenje procjena rasta najveće svjetske privrede u prvom kvartalu.
Takođe, na evropskim su berzama cijene dionica juče oštro pale. Londonski FTSE indeks pao je 1,19 posto, na 6.091 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,63 posto, na 9.563 boda, a pariški CAC 2,18 posto, na 4.250 bodova.

Nastavite čitati

BIZNIS

U BiH blokirana 103.884 računa firmi

Objavljeno

 

Od

U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH početkom prosinca bila blokirana 103.884 računa firmi te da 56.568 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Ukupan broj blokiranih računa firmi u odnosu na mjesec ranije uvećan je za 630, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 161.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.186 stranice (27 više nego prošli izvještaj) pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavaonica, frizerskih salona, benzinskih crpki, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenoga 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Usvojen Nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu od 187,89 mil KM

Objavljeno

 

Od

Odbornici Skupštine grada Banje Luke u četvrtak su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2024. godinu u iznosu od 187,89 mil KM i uputili ga u javnu raspravu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je Nacrt budžeta za 2024. godinu je razvojni, ali istovremeno i socijalno najodgovorniji.

Stanivuković je naveo da je ovim budžetom planiran nastavak podrške građanima kroz besplatne udžbenike, građevinske dozvole, legalizaciju, priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice, ali i sve penzionere.

On je rekao da se Banjaluka ove godine nalazi u svom najvećem infrastrukturnom razvoju, jer su pokrenuti važni projekti poput izgradnje centralnog spomen-obilježja, mosta u Docu, mosta u Česmi, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, puta kroz Motike, Kuljane, Priječane i Debeljake, vodovoda na Poniru, uređenja obala Vrbasa i drugih važnih projekata koji se očekuju u narednoj godini.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da završena 25. po redu sjednica Skupštine Grada, te da je od ukupno 29 tačaka podršku odbornika dobilo 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Nacrt budžeta za 2024. godinu.

Usvojili smo Nacrt budžeta, te nam u narednim danim predstoji javna rasprava, nakon čega ćemo već polovinom decembra zakazati novu sjednicu Skupštine Grada kako bismo raspravljali o Prijedlogu rebalansa za 2023. godinu, ali i Prijedlogu budžeta za 2024. godinu – rekao je Ninković.

Reklama

Odbornici su podržali više odluka o regulacionim planovima, kao i nekoliko odluka o zakupima pod posebnim uslovima, pa je tako odobreno produženje zakupa gradskog prostora, Ansamblu narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, dok je Tajlandskom boks klubu MUAY THAI u Republici Srpskoj Zlatna pobjeda dodijeljen gradski prostor u zakup pod posebnim uslovima.

Podršku odbornika dobila je i Odluka o načinu i uslovima za prekopavanje i sanaciju javnih površina na području grada Banjaluke, ali i druge važne tačke.
RTRS

Nastavite čitati

NOVOSTI

Prosječna plata pokrije pola potrošačke korpe u Republici Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Prema podacima Saveza sindikata Srpske, prosječna plata u oktobru pokrila je 50,84 odsto potrošačke korpe, a porodice su najviše novca, tačnije 1.141 KM, trošile na prehranu.

“Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 641 KM, za prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 139 KM, a nabavka obuće i odjeće u oktobru mjesecu koštala je 191 KM”, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kada je riječ o prosječnoj plati, ona je veća za 13 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u septembru.

“Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u oktobru isplaćena je u oblasti  finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.728 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 975 KM”, istakli su oni.

Dodali su da su niske prosječne plate u iznosu od 991 KM u oktobru primili radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja, zatim u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u vrijednosti od 1.018 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.061 KM.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu