Connect with us

FINANSIJE

Fiskalna politika kao teret bankarskom sektoru

U Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi (SE/JIE) nastavlja se snažan rast, te s tim u vezi se očekuje da bi prosječan rast realnoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini mogao iznositi neznatno više od 3 posto.

Objavljeno

 


 

„Ponovno se događa da strahovi u vezi s međunarodnim privrednim kretanjima određuju tržišne aktivnosti. Međutim, s obzirom na umjerenu potrošačku potražnju, ne dijelimo bojazan od recesije u evropodručju. Stopa inflacije trebala bi se do kraja 2016. godine u značajnoj mjeri kretati pozitivno. Bez obzira na sve, Evropska centralna banka (ESB) bez prestanka zasipa tržišta novcem, što najviše odgovara stanju imovine, ali ne i realnoj privredi. Umjesto da potiče rast putem strukturnih mjera, program ESB-a za kupnju obveznica u kombinaciji s negativnom kamatnom stopom na depozite postaje sve veći, direktan teret cijelom evropskom bankarskom sektoru. Kao rezultat toga, pod pritiskom su se našle naročito  klasične bankarske usluge, kao što su upravljanje depozitima klijenata ili kreditiranje kompanija i privatnih lica“, tim je riječima Peter Brezinschek, glavni analitičar Raiffeisen ISTRAŽIVANJA, organizacijske jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International AG-a (RBI), predstavio publikacije o strategiji Central & Eastern Europe i Global Markets za drugo tromjesečje 2016. godine.

U Srednjoj i Jugoistočnoj Europi (SE/JIE) nastavlja se snažan rast, jugistočnastoga se očekuje da bi prosječan rast realnoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini mogao iznositi neznatno više od 3 posto. Ključnu ulogu igra privatna potrošnja, koju podržavaju povoljan trend na tržištima rada i porast kupovne moći. U ovoj regiji Poljska (s 3,8 posto), Slovačka (3,5 posto) i Rumunija (4,0 posto) preuzimaju vodeću ulogu.  Budući da su prevladale dugogodišnju recesiju, vrijedi spomenuti i Hrvatsku (1,5 posto) te Srbiju (2,5 posto). Međutim, tokom posljednjih mjeseci u regiji se ponovno povećala politička neizvjesnost. Poljska vlada nalazi se pod kritičkim okom Europske komisije, dok su izbori u Slovačkoj i u Hrvatskoj takođe uzdrmali političku scenu.

Stanje u regiji Istočne Evrope i dalje je nestabilno. „Procjene BDP-a u 2016. za Rusiju i Bjelorusiju smanjili smo za po 2,0 posto. Krajem 2015. godine još uvijek smo očekivali ostvarenje scenarija rasta u obe države. Prognoza rasta BDP-a u Ukrajini i dalje je 1,5 posto. Ruska napetost s Turskom, kao i njezin angažman na Bliskom Istoku i u Ukrajini dovode u opasnost političku stabilnost. Ako se nastavi silazni trend sirovina, osobito cijene nafte, istovremeno bi tokom druge polovine godine trebalo doći i do slabljenja recesije u Rusiji. Međutim, Rusija prvo mora popraviti svoje budžetske“, rekao je Brezinschek.

Dug put do održivog oporavka

„U svjetlu nastavka oporavaka privrede fokus ostaje na potrebnoj fiskalnoj konsolidaciji, poboljšanju investicione klime i mjerama strukturne politike. Pritom rizik provođenja istih uveliko  predstavlja prijetnju održivosti javnog duga, stabilnom oporavku i namjeri Vlade da utiče na podizanje izuzetnon  niske potencijalne stope rasta BDP-a. Stoga, preusmjeravanje rasta temeljenog na potrošnji prema izvozu i investicijama moguće je postići tek u narednom periodu. Put neće biti nimalo lak.

Reklama

Srednja i Istočna Evropa (SIE) sastoji se od regija Srednje Evrope (SE) s Češkom Republikom, Poljskom, Slovačkom, Slovenijom i Mađarskom, Jugoistočne Evrope (JIE), koju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Rumunjska i Srbija, te Istočne Europe (IE) s Bjelorusijom, Rusijom i Ukrajinom.

Izvor: Poslovni dnevnik

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prodati trezorski zapisi FBiH za 28 miliona KM

Objavljeno

 

Od

Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je ukupan promet od 28.222.037 KM. U sklopu 66 transakcija ukupno je prometovano 19.105 vrijednosnih papira.

Danas je održana 75. aukcija trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine s rokom dospjeća od 6 mjeseci. Metodom višestrukih cijena upisano je ukupno 2.845 trezorskih zapisa, čime je za emitenta prikupljeno ukupno 27.954.184 KM.

  • Vrijednost BIFX-a je pala za 0,28 indeksnih poena na 668,44 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja pad od 0,04 %
  • Vrijednost indeksa SASX-10 je porasla za 0,63 indeksna poena na 943,98 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,07 %
  • Vrijednost indeksa SASX-30 je porasla za 3,58 indeksnih poena na 1.883,42 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,19 %
  • Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI je porasla za 5,66 indeksnih poena na 10.626,51 poen, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,05 %
  • Vrijednost indeksa SASX-Fundamentals, SASX-FN je porasla za 1,17 indeksnih poena na 17.334,92 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlja porast od 0,01 %
  • Na Kotaciji privrednih društava i Kotaciji obveznica nije bilo zaključenih transakcija.

Na Kotaciji fondova ostvaren je promet dionicama ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2 ) u iznosu od 220,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 500 dionica. Kurs ovog fonda iznosio je 0,44 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 173.827,59 KM; u sklopu 15 transakcija prometovano je 5.534 dionice. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2 ) u iznosu od 131.325,00 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 51,50 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST2 ostvaren je promet dionicama emitenta IGMAN DD KONJIC (simbol IGKCRK3 ) u iznosu od 1.870,00 KM; u sklopu 1 transakcije prometovano je 11 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 170,00 KM.

Na Slobodnom tržištu – ST3 i na Tržištu za emitente u stečaju nije bilo ostvarene trgovine.

Najveći dnevni porast vrijednosti zabilježile su dionice emitenta RUDNICI BOKSITA JAJCE DD JAJCE (simbol RBKJRK2) od 3,00 % i dostigle su cijenu od 51,50 KM, dok je dnevni pad registrirao ZIF BOSFIN DD SARAJEVO (simbol  BSNFRK2) od 2,22 % sa cijenom od 0,44 KM.

Reklama

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama emitenta:

– BROVIS DD VISOKO (simbol: BROVRK2) u vrijednosti od 91.935,00 KM, u sklopu 33 transakcije prometovano je 10.215 dionica.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

BIZNIS

Telekom Srpske ili BH Telecom: Ko trenutno vrijedi više!?

Objavljeno

 

Od

Dionice kompanije Telekom Srpske, odnosno Mtel, pale su opet danas na najnižu cijenu u posljednjih nekoliko godina.

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi dionice ove kompanije su oslabile za 0,87 posto i zasustavile se na 1,14 KM. Ovo je najniža cijena u posljednjih nekoliko godina, izvještava BiznisInfo.ba. Prema ovoj cijeni dionice, ukupna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost kompanije, je oko 560 miliona KM.

Podsjetimo da je pad vrijednosti kompanije počeo 25. maja prošle godine kada je firma izgubila oko četvrtine vrijednosti za samo dva dana.

To se desilo nakon odluke kompanije da ne isplati polovinu zarade dioničarima. Iz firme je nedugo nakon toga rečeno da je riječ o kratkoročnom padu te da će se vrijednost dionica brzo vratiti na stari nivo, ali se to nikad nije desilo, a pad vrijednosti se nastavio sve do danas. Prije toga vrijednost kompanije je bila oko 800 miliona maraka.

Poređenja radi, vrijednost dionice BH Telecoma danas je oko 12,5 KM. S obzirom da je kapital kompanije podijeljen na 63.457.358 dionica, tržišna vrijednost BH Telecoma trenutno je nešto preko 793 miliona maraka. Vrijednost BH Telecoma trenutno je, dakle, čak 40 posto veća od Mtelove.

Pritom je ovo najniža vrijednost dionice BH Telecoma od početka godine. Dionice firme su u januaru išle i do 14,5 KM, što diže vrijednost firme na čak 920 miliona KM, prema podacima BiznisInfo.ba.

Reklama

Ovo pokazuje da je BH Telecom puno interesantniji investitorima uprkos činjenici da se Mtel brže širi zbog činjenice da investira mnogo više novca u akvizicije. Ulagačima se očito ne sviđa činjenica što agresivno širenje ide preko leđa dioničara.

Mtel je većinskom vlasništvu Telekoma Srbija, iza kojeg stoji država Srbija.

biznisinfo.ba

Nastavite čitati

FINANSIJE

Vlada RS donijela odluku: Minimalac će biti 900 KM

Objavljeno

 

Od

Najniža zagarantovana zarada (minimalac) od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske.

Obrazlažući ovu odluku, Danijel Egić, ministar rada i biračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je nakon 51. sjednice izvršne vlasti da prema zakonu o radu, Ekononsko socijalni savjet RS trebalo da u posljednjem kvartalu predloži iznos najniže zarade, te da Vlada, bila primorana da utvrdi iznos minimalca, jer socijalni partneri u Srpskoj, odnosno predstavnici Saveza sindikata RS, Unije poslodavaca RS i upravo Vlade Srpske, nisu mogli da se dogovore o ovom pitanju, jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM.

Odgovarajući na pitanje: Kako Vlada Republike Srpske planira pomoći poslodavcima koji neće moći izdržati povećanje minimalca na 900 maraka?, Egić je kazao da ne može da kaže tačno kako.

Uvjereni smo da će to biti jako mali poslodavaca. Prema Zakonu o radu najniža plata se isplaćuje samo ako radnik ne može svojim radom da nadomjesti tu platu. A znamo svi da svi radnici više zarađuju, a plaćeni su, bar po minimalcu. To smo znali utvrditi kad bi inspekcije išle po preduzećima. To je ta siva zona, koju moramo da iskorijenimo i očistimo„, naglasio je on.

Nije uračunat topli obrok i prevoz u najnižu platu“ , poručio je Egić, odgovarajući na ovo pitanje.

Podsjećamo, prvo je predsjednik Srpske Milorad Dodik iznio ideju da minimalac bude 1.050 maraka, nakon čega je krenulo licitiranje.

Reklama

Poslodavci su smatrali da je realno da bude 750 KM sa svima davanjima, što je za sindikalce bilo potpuno neprihvatljivo.

Pominjali su iznos od minimalno 950 KM, ali i uz poruku da prihvataju i Dodikovu ideju.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme.

To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.

Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

U trendu