Connect with us

PRIVREDA

Prepolovljen broj izgrađenih stanova u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO – Stanogradnja u BiH u proteklih pet godina gotovo je prepolovljena. Izgradnja svega 1.872 stana završena je lani, što je za 49 odsto manje u odnosu na 2010. godinu, kada ih je izgrađeno 3.669.

Objavljeno

 

Samim tim je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, znatno srezan i broj kvadrata novoizgrađenog stambenog prostora. Stanovi koji su sagrađeni prošle godine imali su ukupnu površinu od 105.326 kvadratnih metara, što je skoro duplo manje u odnosu na 2010. godinu, kada su zauzimali 196.276 kvadrata. Sindikalne vođe ističu da je vrtoglavi pad u stanogradnji posljedica nedostatka novca u novčanicima potencijalnih kupaca. „Pala je kupovna moć stanovništva i ljudi nemaju čime da kupuju stanove. Upitno je i kada će tih oko 1.800 stanova, koji su izgrađeni prošle godine, biti prodani. Kupci nemaju interesa, a time ni investitori nemaju kome prodati stanove“, izjavila je za „Nezavisne“ Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS. Ona ocjenjuje da se ni ove godine neće dogoditi oporavak u sektoru stanogradnje. „Jedini bum koji se može dogoditi, jeste onaj u negativnom smislu. To je veoma loše za građevinska preduzeća, a time i radnike koji su zaposleni u ovom sektoru“, smatra Vrabičićeva. Dženana Hodžić, sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori FBiH, napominje da se građevinarstvo ne može izdvojiti iz ukupne cjeline društveno-političkog ambijenta u BiH. Pojašnjava da je broj nezavršenih stanova u prošloj godini iznosio 2.564, što je za 80,2 odsto više u odnosu na godinu ranije. „Oslabljena kupovna moć stanovništva i visoke kamatne stope za stambene kredite imali su za posljedicu zastoj u završavanju radova“, ocjenjuje Hodžićeva. Ona ističe da su društveni slojevi u BiH dosta naglašeni, što se na promet nekretnina direktno reflektuje. „Stambene jedinice u centralnim dijelovima grada uglavnom se rasprodaju po visokim cijenama još u fazi izgradnje. Na perifernim dijelovima gradova stambena gradnja je više stala, upravo iz razloga što su fokus grupe koje kupuju stanove na tim dijelovima većinom mladi, oni koji prvi put rješavaju stambena pitanja i tako dalje“, istakla je Hodžićeva. I Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe da je situacija u stanogradnji odraz situacije u privredi. Kako je rekao, potrebe za novim stanovima postoje ako postoje i finansijske mogućnosti da se stanovi kupe. „Pošto, očigledno, nema finansijske mogućnosti, situacija je takva. Opšta nelikvidnost je učinila i da se pojavi strah kod potencijalnih kupaca stanova, pa oni kupovinu odlažu do zadnjeg momenta“, ocijenio je Pavlović. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj završenih stanova lani je bio za 23,3 odsto manji u odnosu na 2014. godinu.

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.