Prodaja nekretnina SFRJ u metropolama

0

 

Među njima je i stan na Park aveniji na Manhattanu, koji je u fokusu javnosti bio prije pet godina kada je o njemu pisao „New York Post“, objavivši i fotografije nekretnine na prestižnoj adresi, ali u poprilično lošem stanju.

Uskoro na procjeni

Prema informacijama Novog lista iz MVEP-a, dogovor o pokretanju zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa postignut je početkom aprila na sastanku Zajedničkog odbora država nasljednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

„Te je nekretnine Zajednički odbor, prije više godina, utvrdio kao prevelike (veličinom i vrijednošću) za bilo koju državu nasljednicu, te odredio kako trebaju ići u zajedničku prodaju“, navode u MVEP-u. No, tek su se sada države dogovorile da se s prodajom i krene, pa će uskoro početi pribavljati nezavisne procjene vrijednosti za svaku od spomenutih nekretnina.

„Nakon okončanja tog postupka pokrenuće se postupak prodaje“, ističu na Zrinjevcu. Stoga zasad nisu mogli procijeniti kada će ti ‘veliki kompleksi’ biti prodati.

Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama nasljednicama, prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije. Hrvatskoj, prema tom ugovoru, pripada 23,5 posto udjela u vrijednosti diplomatske i konzularne imovine bivše države, „pa tako i u iznosu kupoprodajne cijene od zajedničke prodaje nekretnina bivše SFRJ“, objašnjavaju u hrvatskom Ministarstvu.

Izvor: N1