Connect with us

PRAVO

Privremeno produžen kolektivni ugovor

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske postigli su saglasnost da u četvrtak, 28. aprila, bude potpisan novi Opšti kolektivni ugovor koji će imati sve odredbe starog i važiti do kraja maja, poručeno je nakon vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta. 

Objavljeno

 


Ni ova sjedinica nije protekla bez međusobnih optuživanja socijalnih partnera. Iz Sindikata tvrde da su oni inicirali vanrednu sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, dok je inicijativa Unije udruženja poslodavaca Srpske bila drugačija. 

Rok važenja starog kolektivnog ugovora produžen je za još mjesec dana, dogovorili su se socijalni partneri. Formalni novi Opšti kolektivni ugovor važiće do 31. maja, do kada bi socijalni partneri trebalo da usaglase novi.

Produženje važenja opšteg, privremeno će produžiti i važenje posebnih kolektivnih ugovora. Već je jasno da usaglašavanje novih ugovora neće ići lako, jer poslodavci traže značajne izmjene, dok iz sindikata poručuju da će prihvatiti samo onaj kolektivni ugovor koji neće umanjiti radnička prava.

Ni ova sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta nije prošla bez međusobnih optužbi socijalnih partnera.

Za sada je nepoznato šta će biti sa poštovanjem stavki iz starog kolektivnog ugovora u poeriodu pravnog vakuma koji je nastao nakon 20. aprila kada je stari kolektivni ugovor prestao da važi.

Reklama

Izvor: BN televizija

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu