Connect with us

FINANSIJE

Rusija prodaje zlatno grumenje na aukciji

MOSKVA – Rusko Ministarstvo finansija održaće javnu aukciju prodaje zlatnog grumenja iz državnog fonda za domaće tržište.

Objavljeno

 

Aukcija je zakazana za 26. april. Ukupna masa zlata koje će se naći na aukciji je 751,6 grama. Ukupno 132 komada zlata biće ponuđeno za prodaju, mase od 0,2 do 3,8 grama. Najveći zlatni grumeni mase 38,3 i 21,7 grama pronađeni su u rudniku Biblinski, na Čukotki. Od 12. aprila cijena zlata iznosi 1.260 dolara za uncu. U prvom kvartalu 2016. cijena ovog plemenitog metala porasla je za 16,5 odsto, što je najviša stopa rasta od 1986. godine. U decembru cijena zlata bila je najniža u posljednjih pet godina. Do porasta cijene zlata na početku 2016. došlo je zbog zabrinutosti investitora za budućnost globalne ekonomije. Vlasnici kapitala vide zlato kao sigurnu efektivu. Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je 28. marta da je Centralna banka Rusije postala vodeći svjetski kupac zlata nakon što je kupila 356.000 unci u februaru. Rusija je povećala rezerve monetarnog zlata za 208,4 metričke tone prošle godine i najavila da će nastaviti da kupuje ovaj plemeniti metal sve bržim tempom. Centralna banka Rusije koristi zlatne rezerve da odbrani kurs rublje. U novembru 2014. Banka je dozvolila slobodan kurs rublje i zabranila prodaju zlatnih poluga. Tada je vrijednost ruskih zlatnih rezervi iznosila 510,5 milijardi dolara. 

Izvor: Nezavisne

Nastavite čitati

FINANSIJE

Prosječna plata u Republici Srpskoj u martu iznosila 1.258 KM

Objavljeno

 

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 1.258 KM i veća je za dvije KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 1.643 KM, a najniža u građevinarstvu 926 KM, navodi se u saopštenju.

Niske prosječne plate u martu primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 994 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.443 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,48 odsto

U saopštenju se dodaje da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620 KM, prevoz 225 KM, tekuće održavanje domaćinstva 130 KM, dok je nabavka obuće i odjeće koštala 181 KM.

Nastavite čitati

FINANSIJE

Devizne rezerve na kraju oktobra manje za skoro 260 miliona KM

Objavljeno

 

Devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju oktobra iznosile su 16,26 milijardi KM i manje su za 259,3 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec ili 1,6 posto.
Devizne rezerve na godišnjem nivou veće su za 212,2 miliona KM ili 1,3 posto, objavila je Centralna banka. (više…)

Nastavite čitati

FINANSIJE

Centralna banka BiH donijela izmjenu Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi

Objavljeno

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.